Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, που έλαβε τον προηγούμενο μήνα εντολή για μια τρίτη θητεία, παρουσίασε σήμερα στην Οτάβα το νέο υπουργικό συμβούλιό του, που περιλαμβάνει νέους υπουργούς Άμυνας και Περιβάλλοντος, όπως και έναν πέμπτο κατά σειρά επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας σε διάστημα έξι ετών.

Ο προασπιστής του περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπόλ αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο της COP26 για το κλίμα, η Ανίτα Άναντ γίνεται υπουργός Εθνικής Άμυνας και η Μελανί Ζολί υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τριντό, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2015, εξασφάλισε μια τρίτη θητεία τον περασμένο μήνα, αφότου έχασε τρεις υπουργούς και ένας άλλος παραιτήθηκε πριν από τις εκλογές. Λιγότεροι από 10 εκ των 38 υπουργών του διατήρησαν τις προηγούμενες θέσεις τους.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων του συγκέντρωσε 159 έδρες στο κοινοβούλιο, όμως δεν διαθέτει τους 170 που χρειάζονται προκειμένου να περάσει νομοσχέδια, χωρίς τη στήριξη ενός κόμματος της αντιπολίτευσης.

Κλιματική Αλλαγή

Ο Καναδός πρωθυπουργός έχει πει πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί βασική προτεραιότητά του. Η κυβέρνησή του έχει ήδη επιβάλει έναν φόρο για τον άνθρακα και έχει πει ότι θα περιορίσει τις βλαβερές εκπομπές στον ενεργειακό τομέα.

Ο Γκιλμπόλ εργάστηκε για περιβαλλοντικές οργανώσεις για πάνω από 20 χρόνια προτού εκλεγεί βουλευτής το 2019. Του είχε ανατεθεί η θέση του υπουργού Κληρονομιάς, όμως επικρίθηκε σφόδρα προτείνοντας ένα νομοσχέδιο για τις online υπηρεσίες μετάδοσης, που, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα μπορούσε να πλήξει την ελευθερία του λόγου.

Αντικαθιστά τον Τζόναθαν Ουίλκινσον, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Φυσικών Πόρων.

Η Μελανί Ζολί γίνεται η πέμπτη κατά σειρά υπουργός Εξωτερικών του Καναδά σε κυβέρνηση του Τριντό και η Ανίτα Άναντ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας.