Η ενεργειακή κρίση «σπρώχνει» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Συγκεκριμένα, το σενάριο συρρίκνωσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωζώνης για δύο συναπτά τρίμηνα «αναρριχήθηκε» στο 60%, σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων, την οποία διενήργησε το Bloomberg, ενώ, σε προηγούμενη έρευνα, το ποσοστό ανερχόταν στο 45% και πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μόλις στο 20%.

Μάλιστα, η οικονομία της Γερμανίας, της «ατμομηχανής» της Ευρώπης, δέχεται τα ισχυρότερα πλήγματα και αναμένεται να παραμείνει στάσιμη εφέτος, ενδεχομένως εμφανίζοντας συρρίκνωση από το τρέχον τρίμηνο.

Το «εκρηκτικό κοκτέιλ»

Το αυξανόμενο κόστος ζωής πλήττει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ οι ενεργειακές απειλές της Ρωσίας επιδεινώνουν το πρόβλημα, τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν από τις έντονες ξηρασίες, οι οποίες οδήγησαν σε πτώση της στάθμης των υδάτων σε ποτάμια της Ευρώπης.

Ο πληθωρισμός αναμένεται, πλέον, να κινηθεί μεσοσταθμικά περίπου στο 8% το 2022 –ξεπερνώντας κατά τέσσερις φορές τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– και στο 4%, το 2023· ωστόσο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να προβλέπουν πως θα επιβραδυνθεί στον στόχο του 2%, το 2024.

Τέλος, οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% έως το τέλος του έτους. Προσθέτως, αναμένουν νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης, τον Μάρτιο του 2023.

Πρόβλεψη – σοκ από την Κομισιόν: Ύφεση έως 1.5% σε πιθανή διακοπή της ροής φυσικού αερίου

Η Κομισιόν αναμένεται να απευθύνει προειδοποίηση ότι εάν η Ρωσία κλείσει ολοσχερώς τις στρόφιγγες φυσικού αερίου και ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μπορούσε να πληγεί κατά 0.6% έως 1%.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να απευθύνει μία σειρά οδηγιών προς τα κράτη – μέλη, συμπεριλαμβανομένων μέτρων στις αγορές και μείωσης της χρήσης συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού– προκειμένου να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από μία ενδεχόμενη ολοκληρωτική διακοπή.

«Μία συντονισμένη απάντηση πριν από τον χειμώνα αλλά και μία επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών – μελών, θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και την αγορά εργασίας. Η προληπτική, αυτή, δράση θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο κατά 0.4%», επισημαίνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Ένωσης τον επικείμενο χειμώνα είναι η εξασφάλιση αρκετών αποθεμάτων φυσικού αερίου, με σκοπό να αντιμετωπισθεί η κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.