Επιτέλους παραδέχτηκε η Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν ότι η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κερδοσκοπία των μεγάλων εταιριών, εκτός φυσικά από την εισβολή και τους εκβιασμούς του Πούτιν.

Ένα εξαιρετικά έμπειρο αλλά και πολύ υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) η κα Μετίλντ Βόρσντορφερ (Mechthild Wörsdörfer, Director DG Energy, European Commission), μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο είπε πως «η τωρινή ενεργειακή κρίση είναι κυρίως το αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας και εν μέρει ζήτημα των θεμελιωδών δυνάμεων της προσφοράς και της ζήτησης» και πρόσθεσε πως «η Κομισιόν θα προβεί σε πλήρη εκτίμηση του πως να βελτιστοποιήσει το σχεδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού προτού προτείνει αλλαγές».

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές όσον αφορά το σχεδιασμό και την οριακή τιμολόγηση, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και όλοι οι παίκτες της αγοράς, το ευρωκοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις.

Όσον αφορά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης, η Βόρσντορφερ δεν τοποθετήθηκε.

Ωστόσο, όπως δήλωσε νωρίτερα άλλος ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου.

“Η κα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει το πακέτο προτάσεων με περισσότερες λεπτομέρειες στις 14 Σεπτεμβρίου”, πρόσθεσε η κα Βόρσντόρφερ, αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κομισιόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Τι θα γίνει επι του πρακτέου όμως;

Στην Αθήνα και σε κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Το οικονομικό επιτελείο, καταρτίζει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 και ετοιμάζεται να ανακοινώσει παροχές για την επόμενη χρονιά.

«Το θέμα είναι όμως με ποια τιμή φυσικού αερίου θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς» μας λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «εάν συμφωνηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα πανευρωπαϊκή λύση, ώστε να υπάρχει μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για άλλες παρεμβάσεις, πέραν του ρεύματος, είναι προφανές ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα, δίνοντας και σημαντικές πολιτικές ανάσες στην κυβέρνηση σε μια δύσκολη για αυτήν συγκυρία».

Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για το πακέτο λύσεων που θα υιοθετηθεί από τις τρείς προτάσεις μέτρων που εξετάζει η ΕΕ.

«Το ότι στο κοινοτικό τραπέζι βρίσκονται συγκεκριμένα πλέον μέτρα, το πλαφόν στο αέριο α λα Ισπανικά και η παρακράτηση υπερεσόδων στο ρεύμα αλά Ελληνικά αλλά και ότι ο ίδιος ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ενημέρωσε με γραπτό του μήνυμα τους ευρωπαίους ομολόγους του πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, είναι θετικές ενδείξεις» λέει το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, κατά την έκτακτη σύνοδο της 9ης Σεπτεμβρίου, οι 27 υπουργοί Ενέργειας θα συμφωνήσουν σε ένα πακέτο έκτακτων μέτρων, δηλαδή πλαφόν στο αέριο, με τους ευρωπαίους ηγέτες να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις στην Σύνοδο Κορυφής της 6ης και 7ης Οκτωβρίου.

Η ατζέντα της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της 9ης Σεπτέμβριου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

«Θετικό και το γεγονός ότι η κάποτε σκληρή ομάδα Gas coordination group της Κομισιόν στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της ΕΕ, τώρα πλέον συμπεριέλαβε τρεις προτάσεις στην επιστολή της προς τις χώρες- μέλη, δηλαδή την αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου (ελληνικό μοντέλο

-1), τον προσωρινό μηχανισμό ανάκλησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής (ελληνικό μοντέλο)

-2) και το ιβηρικό μοντέλο, βασικό πρόβλημα του οποίου είναι η τεραστίων διαστάσεων χρηματοδότησή του, εφόσον αυτό εφαρμοζόταν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης της Κομισιόν.

Η διαφορά από το πλαφόν για το φυσικό αέριο που διατίθεται για την ηλεκτροπαραγωγή και την τιμή εισαγωγής θα έπρεπε να καλυφθεί είτε από κονδύλια που της ΕΕ, είτε από τους κρατικούς προϋπολογισμούς αλλά ευτυχώς για όλους αυτή η κοστοβόρα προοπτική απομακρύνεται προς το παρόν.

Διαβάστε ακόμη: