Μείωση έως 100 ευρώ/MWh στις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρισμού θα παρατηρηθεί σήμερα Τετάρτη ωστόσο η ακριβότερη χώρα με 697 ευρώ είναι η Ελλάδα.

Εννοείται πως η τιμή αυτή δεν φτάνει στον καταναλωτή αφού μεσολαβούν οι γενναίες κρατικές επιδοτήσεις αλλά είναι ενδεικτική η πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς που προς το παρόν και παρά την μείωση δεν αφήνει περιθώρια μεσοπρόθεσμης αισιοδοξίας.

Στη Γαλλία ενδεικτικά η τιμή είναι 651 ευρώ, στη Γερμανία 604 ευρώ, στην Ιταλία 612 ευρώ και στη Βουλγαρία 677 ευρώ.

Η ζήτηση είναι 163 γιγαβατώρες και στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 41,8% έχει το αέριο, 19,5% ο λιγνίτης, 20,6% οι ΑΠΕ, 7,5% οι εισαγωγές και 5,5% τα υδροηλεκτρικά.

Στη χώρα μας οι τιμές παραμένουν ψηλά επειδή έτσι είναι διαρθρωμένο το μοντέλο της ηλεκτρικής αγοράς, όπου το πανάκριβο ρωσικό φυσικό αέριο παραμένει κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Τον Αύγουστο αυξήθηκε εντυπωσιακά η λιγνιτική παραγωγή αλλά και πάλι το συνολικό κέρδος ήταν μάλλον πενιχρό. Η συμμετοχή του λιγνίτη τον Αύγουστο στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 25%, από 13,4% που ήταν τον Ιούλιο.

Να θυμίσουμε πως τα Χρηματιστήρια Ενέργειας στην ΕΕ λειτουργούν κυρίως ως spot αγορές, με τους καταναλωτές να προστατεύονται με προθεσμιακά συμβόλαια σταθερής τιμής.

Στην Ελλάδα όμως όπου όλη η ηλεκτρική ενέργεια τιμολογείται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο, έχουμε τεράστια επιβάρυνση στους προμηθευτές και ευτυχώς που «παρεμβαίνει» η κρατική επιδότηση στους τελικούς λογαριασμούς των καταναλωτών και σώζει την κατάσταση.

ΡΑΕ: Ελέγχονται τρεις μεγάλοι πάροχοι ρεύματος για παραπλανητικές διαφημίσεις

 Οι Έλληνες αισιοδοξούν λόγω τουρισμού!

Πάντως στην Ελλάδα οι συμπατριώτες μας ζουν αναβαπτισμένοι σε κολυμπήθρα αισιοδοξίας, λόγω της θετικής πορείας του τουρισμού, των επενδύσεων, των εξαγωγών και των καταθέσεων.

Στη χώρα μας δεν γίνεται καμία αναφορά για εξοικονόμηση ενέργειας τους επόμενους μήνες με τους πολίτες όμως ήδη να έχουν συγκρατήσει μόνοι τους την κατανάλωση ρεύματος κατά 11,45% τον Ιούλιο.

Όλοι περιμένουμε ποιες θα είναι οι ανακοινώσεις επιδοτήσεων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, κι αυτό καθώς η οικονομία υπεραποδίδει και αναμένεται να φορτσάρει και άλλο στο τρέχον 3ο τρίμηνο με ρυθμούς πάνω από 5% όπως μας έλεγε στέλεχος υψηλόβαθμος της ΤτΕ.

«Η κάμψη θα έρθει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους ενώ το μεγάλο ερώτημα για το οποίο κανείς δεν δίνει απάντηση στο ΥΠΟΙΚ είναι πως θα καταφέρουμε να έχουμε στον προϋπολογισμό του 2023 στήριξη για την ενέργεια, επιδότηση για τα καύσιμα, επιταγή ακρίβειας, απόδοση αυξήσεων στις συντάξεις περικοπή της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% ώστε να μην χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα, αυτό είναι πιο δύσκολο και από τον τετραγωνισμό του κύκλου» αναρωτιέται επιφανής οικονομολόγος-καθηγητής του ΟΠΑ.

Υπομονή και αισιοδοξία, ο Θεός της Ελλάδας είναι μεγάλος που έλεγαν και οι παππούδες μας.

Αυξημένες επιδοτήσεις θα δώσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο

Εν τω μεταξύ, σε …πτήση πολεμικού αεροσκάφους σε σχέση με τον Αύγουστο, θα είναι οι τιμές που θα εισπράττουν τον Σεπτέμβριο οι ηλεκτροπαραγωγοί, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ που καθορίζει τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης των παραγωγών ρεύματος για τον επόμενο μήνα.

Η αύξηση των τιμών είναι αποτέλεσμα κυρίως της ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και δευτερευόντως των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Αναλυτικά οι τιμές για τον επόμενο μήνα είναι:

-Για τις λιγνιτικές μονάδες 214,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 205,38 τον Αύγουστο)
-Για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου 564,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 422,39 τον Αύγουστο)
-Για τις μονάδες φυσικού αερίου ανοιχτού κύκλου 797,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 594,76 τον Αύγουστο)
-Για τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ οι τιμές παραμένουν στα 112 και 85 ευρώ αντίστοιχα.

Η διαφορά της τιμής του ρεύματος που διαμορφώνεται καθημερινά στο Χρηματιστήριο από τις ανώτατες τιμές που καθορίζει μηνιαία η ΡΑΕ κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρηματοδοτεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στο τέλος του Αυγούστου, η μέση χονδρεμπορική τιμή του τρέχοντος μηνός διαμορφώνεται στα 427,83 ευρώ τη μεγαβατώρα και είναι αυξημένη κατά 27% σε σχέση με την αντίστοιχη του Ιουλίου (338,14 ευρώ/MWh). Έτσι, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του radar.gr και της ΑΞΙΑΣ ότι ο Αύγουστος θα κλείσει με υψηλή τιμή γύρω στα 420 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Και δεν είναι μόνο αυτό: «τον Σεπτέμβριο η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού θα κάνει ένα ακόμη ρεκόρ, νομίζω θα φτάσει τα560 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Σε αυτή την περίπτωση με τις πολύ υψηλές τιμές του ηλεκτρισμού και για να μην υπάρξουν δραματικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να αυξήσει και άλλο τις επιδοτήσεις αλλά αυτό θα έχει επίπτωση στα μεγέθη της οικονομίας» μας προειδοποιεί καθηγητής του ΕΜΠ που αναλύει τις τάσεις στα ενεργειακά.

Βέβαια σε αυτές τις συνθήκες ελάχιστοι ενδιαφέρονται για έλλειμμα και χρέος, προέχει η προστασία των νοικοκυριών.

Ρεύμα: Σε τιμές Αυγούστου τα τιμολόγια και του Σεπτεμβρίου

Τι προβλέπει η κομισιόν – Χρεοκοπημένο το σημερινό μοντέλο της αγοράς – Υιοθετούνται και ελληνικές θέσεις

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι «ο σχεδιασμός της αγοράς (target model) έχει προβλήματα, πράγμα το οποίο φαίνεται, από τις αυξανόμενες τιμές του ρεύματος».

Από τη Στρατηγική Σύνοδο Κορυφής του Bled στη Σλοβενία η κ. Λάιεν αναγνώρισε ότι το μοντέλο της αγοράς αναπτύχθηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και σκοπούς και προανήγγειλε δεδομένες, όπως είπε, παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα: πρώτον επείγουσα επιδοματική πολιτική για να περιοριστεί η ιλιγγιώδης αύξηση των τιμών πανευρωπαϊκά και δεύτερον διαρθρωτική παρέμβαση, που θα αφορά στη μεταρρύθμιση του μοντέλου της αγοράς.

Για το σημερινό μοντέλο της αγοράς ακούγονται φωνές αμφισβήτησης ακόμη και από χώρες που μέχρι χθες το υπερασπίζονταν σθεναρά, όπως η Γερμανία.

Το πιο αδύνατο, ίσως, σημείο του target model είναι το γεγονός ότι στα Χρηματιστήρια Ενέργειας η τελική χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου που μπαίνουν τελευταίες.

Αυτή η ρύθμιση φαίνεται ακυρώνει την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, καθώς προκύπτει ότι δεν μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά τη χονδρική τιμή, άρα θα αλλάξει το συντομότερο.

Η κα Φον Ντερ Λάιεν ανέλυσε επίσης ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται ριζικές αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης της ενέργειας. Το πρώτο βήμα θα γίνει σε έκτακτη σύνοδο στις 9 Σεπτεμβρίου κατά τη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας.

Εκεί αναμένεται να αποφασιστούν οι σχεδόν αυτονόητες κινήσεις τις οποίες η ελληνική πλευρά έχει ήδη προτείνει: Την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο και την αποσύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου υπολογίζοντας με διαφορετικό τρόπο τις άλλες πηγές ενέργειας, ήτοι τα υδροηλεκτρικά, τα πυρηνικά, τον άνθρακα και τον λιγνίτη και φυσικά τις ΑΠΕ.

Όπως φαίνεται και στην έγκριση της Κομισιόν, στο αίτημα Ισπανίας -Πορτογαλίας, να βάλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, οι δύο αυτές χώρες από τον περασμένο Μάιο διαφοροποιούνται εντυπωσιακά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Ενδεικτικά, σήμερα, με όλη την Ευρώπη να κινείται στον χορό των 600 και 700 ευρώ τη μεγαβατώρα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τιμή 201,96 ευρώ, κάτω ακόμη και από την Πολωνία που καίει κυρίως «κάρβουνο», με την τιμή της να είναι στα 300,88 ευρώ/MWh.

Μέχρι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell Μπεν Βαν Μπιούρεν περιέγραψε την κατάσταση ως εξής: «Το ότι θα είναι εύκολος (ο χειμώνας) νομίζω ότι είναι μία φαντασίωση που θα πρέπει να ξεχάσουμε».Η Ελλάδα παραμένει «πανάκριβη» στο ρεύμα

Απαραίτητη η ριζική παρέμβαση της Ε.Ε.

Η πανευρωπαϊκή παρέμβαση θεωρείται πλέον εκ των ουκ άνευ καθώς η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος κάνουν το πρόβλημα τόσο μεγάλο, ώστε μεμονωμένα οι κυβερνήσεις αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν, θέτοντας σε κίνδυνο την λειτουργία των ενεργοβόρων επιχειρήσεων και φυσικά των θέσεων εργασίας τους.

Οι κινήσεις της Κομισιόν φαίνεται ήδη να έρχονται καθυστερημένα και φυσικά δεν θα προλάβουν τις ανακοινώσεις της Eurostat, η οποία σήμερα Τετάρτη θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της για το ύψος του πληθωρισμού στην Ευρώπη, ο οποίος ήδη τρέχει με 9.8% τον Ιούλιο και ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία εδώ και ένα δωδεκάμηνο.

Το αποτέλεσμα είναι όλοι να προβλέπουν πλέον εκ νέου υψηλότερη αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για 50 μονάδες βάσης, αλλά πλέον οι 75 φαντάζουν η πιο λογική κίνηση των γερακιών της Ευρώπης. Την αρχή ενός «χορού» δηλώσεων Κεντρικών Τραπεζιτών που μιλούν για ανάγκη αντιμετώπισης του πολύ υψηλού πληθωρισμού και άρα για νέα παρέμβαση με υψηλά επιτόκια, την έκανε την περασμένη εβδομάδα η ίδια η Κριστίν Λαγκαρντ και μάλιστα όχι με αφορμή το φυσικό αέριο και το ρεύμα, αλλά την… κλιματική αλλαγή.

Ήταν απλά θέμα χρόνου να την ακολουθήσουν τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου της ΕΚΤ που θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η ανάγκη παρέμβασης της ΕΚΤ είναι προφανώς επιτακτική, θα πρέπει όμως να γίνει λαμβάνοντας κι άλλους παράγοντες υπόψη, καθώς η προσμονή για υψηλά επιτόκια προκαλεί αναταράξεις στις αγορές, αυξάνει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης και την ίδια στιγμή θέτει ξανά επί τάπητος την ισοτιμία 1 προς 1 ευρώ-δολαρίου.

Η πρόβλεψη είναι πως το Δεκέμβριο το ευρώ θα καθίσει κοντά στα 90 σεντς.

Διαβάστε ακόμη: