Μαθαίνω ότι σε τελική φάση διαπραγματεύσεων για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi βρίσκονται ο διεθνής αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs, με μεγάλη και πολυεπίπεδη παρουσία στη χώρα μας και ο ξενοδόχος Παντελής Μαντωνανάκης!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση εκ των έσω, η συμφωνία που επιδιώκεται μεταξύ των Αμερικανών και του υπερχρεωμένου ξενοδόχου, ο οποίος ωστόσο έχει αποσπάσει υπέρ του δικαστική απόφαση 622 εκατ. ευρώ και εις βάρος της ΕΤΑΔ (ελληνικό δημόσιο), λαμβάνει χώρα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας, του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και των πιστωτριών τραπεζών, που ήδη έχουν επιτύχει σοβαρές δικαστικές νίκες κατά του Παντελή Μαντωνανάκη, ανατρέποντας εν πολλοίς αρχικές ευνοϊκές υπέρ του αποφάσεις!

Επί του προκειμένου, μέσα από μια συμφωνία – πακέτο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών, στο βαθμό που το deal καταλήξει θετικά καθώς ο Παντελής Μαντωνανάκης αποδεικνύεται σκληρός διαπραγματευτής όπως επισημαίνουν πηγές της Goldman Sachs στην Αθήνα που μετέχουν των συζητήσεων, θα επιτευχθεί μια λύση win win προς όλες τις κατευθύνσεις και όλους τους εμπλεκομένους!

Έγκυροι κύκλοι, που γνωρίζουν καλά και εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται θετικά, είναι δύσκολη και σκληρή, ωστόσο η αισιοδοξία είναι διάχυτη πως θα επιτευχθεί τελική συμφωνία σύντομα!

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίες, σε γενικές γραμμές έχει ως εξής:

Πρώτον η Goldman Sachs θα αναλάβει από τις τράπεζες τα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου του Π. Μαντωνάκη ύψους 360 εκατ. ευρώ, απαλλάσσοντας οριστικά τον ξενοδόχο από τη θηλειά του τραπεζικού δανεισμού! Καθίσταται αντιληπτό ότι το Lagonissi resort περνάει στον έλεγχο πλέον των Αμερικανών, που ήδη έχουν συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο για την ανάπτυξη του εκτός του αμιγώς ξενοδοχειακού τομέα και στο σκέλος των υπερπολυτελών κατοικιών που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν!

Δεύτερον οι πιστώτριες τράπεζες θα αποσύρουν τους προγραμματισμένους για τον Μάρτιο του 2024 πλειστηριασμούς που έχουν δρομολογηθεί, στα περιουσιακά στοιχεία και τα ξενοδοχεία του Π. Μαντωνανάκη!

Τρίτον, ο Π. Μαντωνάκης θα λάβει από το ελληνικό δημόσιο σε συμφωνία ως προς το αρχικό επιδικασθέν χρέος των 622 εκατ. ευρώ, ένα ποσόν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ!

Υπό αυτό το πρίσμα, στο βαθμό που η συμφωνία επιτευχθεί, η Goldman Sachs θα αναδειχθεί νέος ιδιοκτήτης – παραχωρησιούχος του Grand Resort Lagonissi (συζητείται η περαιτέρω παράταση της παραχώρησης επί μακρόν), το οποίο προφανώς θα αναθέσει σε δεύτερο χρόνο σε όμιλο με γνώση και εμπειρία όσον αφορά την άσκηση του ξενοδοχειακού μάνατζμεντ!

Ο Π. Μαντωνανάκης θα χάσει μεν το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα, πλην όμως θα απαλλαγεί από έναν βαρύ τραπεζικό δανεισμό 360 εκατ. ευρώ, θα σταματήσουν οι πλειστηριασμοί σε βάρος των λοιπών περιουσιακών του στοιχείων και θα βάλει στην τσέπη περίπου 120 εκατ. ευρώ!

Τέλος τράπεζες και ελληνικό δημόσιο απαλλάσσονται από έναν βραχνά που τους έχει ταλαιπωρήσει και τους έχει προκαλέσει τόσο δικαστικά προβλήματα, όσο και μακροοικονομικά, με σοβαρά ζητήματα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τα ελλείμματα που προκύπτουν λόγω της γνωστής απόφασης των 622 εκατ. ευρώ που επιδικάστηκε προ ολίγων ετών υπέρ του!

Διαβάστε ακόμη: