Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για «σκληρό φθινόπωρο», τόσο στο ουκρανικό πεδίο των μαχών, όσο και το «μέτωπο» της γαλλικής οικονομίας –και της ευρωπαϊκής, ευρύτερα– σε τηλεοπτική συνέντευξη, στο πλαίσιο της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου.
Η επίσημη τοποθέτηση του επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης καθιερώθηκε επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ενώ περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια Γάλλοι την παρακολουθούν, συνήθως.
Ο Νικολά Σαρκοζί «έσπασε» την παράδοση εφέτος, αποφασίζοντας να απουσιάσει. Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας βρίσκεται στην Ελλάδα με την οικογένειά του, ώστε να περάσουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές.
Αρχικά, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι «η αύξηση των δαπανών για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά σημαντική.
Η Γαλλία αποτελεί την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Ο ρόλος της ευρωπαϊκής άμυνας θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός προς εκείνη του ΝΑΤΟ και φυσικά, αποδεχόμαστε οιαδήποτε ενίσχυση», αναφορικά με τα θέματα της αμυντικής «θωράκισης».
«Οι στρατιωτικές συγκρούσεις το φθινόπωρο θα είναι σκληρότερες. Η Γαλλία επιθυμεί τη λήξη των εχθροπραξιών, δίχως να εμπλακεί και να υπάρξει Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως “όπλο”, κατά πάσα πιθανότητα, θα διακόψει πλήρως την παροχή προς τα ευρωπαϊκά κράτη. Η χώρα μας συγκαταλέγεται σε εκείνες με τη μικρότερη εξάρτηση σε σύγκριση με άλλες, όπως η Γερμανία, την οποία, ωστόσο, θα στηρίξουμε έμπρακτα.
Υπάρχουν υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Νιγηρία κ.ά. Στρατηγική μας, πρέπει να είναι η εξοικονόμηση και για αυτόν τον σκοπό, έχει μεταφερθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες για εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης», τόνισε σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τον –υπαρκτό–φόβο ενεργειακής κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης προς τον λαό της Γαλλίας, ο κ. Μακρόν προανήγγειλε κατ’ αρχάς προνόμια προς τους εργαζόμενους, που αναγκάζονται να μετακινούνται με τα αυτοκίνητά τους.
Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της αναμόρφωσης της γαλλικής αγοράς εργασίας λέγοντας ότι «στόχος, είναι η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης» αλλά και της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, έως το 2030.
Μιλώντας για τις κατηγορίες ως προς τις επαφές με την αμερικανική εταιρεία παροχής μεταφορικών υπηρεσιών Uber, ο Εμάνουελ Mακρόν επανέλαβε πως «αν το έκρινα απαραίτητο, θα το έκανα ξανά.
Την περίοδο εκείνη, ήμουν Υπουργός Οικονομικών και οι δραστηριότητές μου, ήταν σε απόλυτη γνώση της κυβέρνησης και του Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ».
Τέλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει τη Γαλλία δίχως να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνηθίσουν να αναζητούν «υπεύθυνους συμβιβασμούς».
Ωστόσο, επέκρινε το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, που απέρριψε νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία από τον κορωνοϊό, συναθροίζοντας τις ψήφους με εκείνες των παρατάξεων του Ζαν–Λυκ Μελανσόν και της Μαρίν Λεπέν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για «συμμαχία μπαρόκ» και υποστήριξε «ότι οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων δεν τούς ψήφισαν, για να συνεργάζονται με ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς».