Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, χιλιάδες αρχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν πως η γνωστή εταιρεία υπηρεσιών ταξί, Uber συνεργάστηκε ενεργά με κορυφαίους πολιτικούς για την εξυπηρέτηση των εταιρικών της συμφερόντων.
Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έγγραφα αναφέρουν λεπτομερώς την εκτεταμένη βοήθεια που έλαβε η Uber από αξιωματούχους όπως ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν και η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Νέλι Κρους. Παράλληλα, αποδεικνύουν ότι ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας έδωσε προσωπική εντολή ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση της αστυνομίας σε υπολογιστές της Uber.
Η εταιρεία από την πλευρά της αναφέρει πως «η συμπεριφορά της στο παρελθόν δεν ήταν σύμφωνη με τις σημερινές αξίες» και ότι είναι μια «διαφορετική εταιρεία» σήμερα.
Τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει ξεπερνούν τα 124.000, ανάμεσά τους 83.000 emails και 1.000 ακόμη αρχεία που περιλαμβάνουν συνομιλίες. Όλα αφορούν την περίοδο από το 2013 έως το 2017. Υπεύθυνη για τη διαρροή είναι η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων που διοχέτευσε και τις πληροφορίες σε σειρά μέσων ενημέρωσης.
Όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα, η Uber πραγματοποίησε μια τεράστια προσπάθεια να «στρατολογήσει» φιλικούς προς αυτήν πολιτικούς ώστε να βοηθήσουν στην είσοδό της στον κλάδο των ταξί στην Ευρώπη.
Τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που Γάλλοι οδηγοί ταξί βγήκαν στους δρόμους κατά της Uber με τις διαδηλώσεις να παίρνουν ακόμα και βίαιη τροπή. Ο Μακρόν μιλά με το μικρό του στον τότε επικεφαλής της Uber, Τράβις Κάλανικ, ενδεικτικό της οικειότητας μεταξύ τους. Όμως, δε μένει εκεί. Ο Μακρόν του υπόσχεται ότι θα προβεί σε «μεταρρυθμίσεις» της νομοθεσίας προς όφελος της εταιρείας.
Οι αδίστακτες επιχειρηματικές μέθοδοι της Uber ήταν ευρέως γνωστές, αλλά για πρώτη φορά αυτά τα αρχεία δίνουν μια εσωτερική εικόνα της κατάστασης.
Η πρώην επίτροπος ψηφιακής τεχνολογίας της ΕΕ, Νέλι Κρους, μία από τις κορυφαίες αξιωματούχους των Βρυξελλών, βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες με την Uber ενώ μετά τη λήξη της θητείας της άσκησε κρυφά πιέσεις για λογαριασμό της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο, η Uber δεν ήταν απλώς μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στον κόσμο αλλά και μια από τις πιο αμφιλεγόμενες. Σε βάρος της εκκρεμούσαν δικαστικές υποθέσεις ενώ είχαν ξεσπάσει και σκάνδαλα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.