Σήμα για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, περιμένουν οι αναλυτές σήμερα από την Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο η αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το φρένο για μειώσεις από τη Fed, περιπλέκουν την κατάσταση για τη νομισματική πολιτική.

Η ΕΚΤ έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά από τον Σεπτέμβριο, αλλά έχει ήδη στείλει σήμα ότι οι μειώσεις έρχονται στο προσκήνιο, με τους αξιωματούχους να περιμένουν μερικούς ακόμη δείκτες μισθών, προτού πατήσουν τη σκανδάλη, σχολιάζει το Reuters.

Η ανατροπή από τη Fed

Η μοναδική επιπλοκή θα μπορούσε να προκύψει από μία καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, αν και ακόμη και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει αλλά όχι να σταματήσει την ΕΚΤ, δεδομένης της διευρυνόμενης διαφοράς στις επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και της ευρωζώνης των 20 χωρών.

Με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλότερος και πιθανότατα κρατά την Federal Reserve σε αναμονή με τα επιτόκια.

Ο ΔΤΚ, ένας γενικός δείκτης μέτρησης του κόστους αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον μήνα, ανεβάζοντας το ποσοστό πληθωρισμού 12 μηνών στο 3,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Bureau of Labor Statistics.

Ωστόσο, το νομισματικό μπλοκ της Ευρωζώνης διανύει πλέον το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο οικονομικής στασιμότητας και η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Εν τω μεταξύ, η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται πάνω από την τάση, η αγορά εργασίας της παραμένει σφιχτή και ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να επιμένει αύξηση των τιμών.

Τι βλέπουν οι αναλυτές

“Δεδομένων των γενικά ασθενέστερων οικονομικών προοπτικών για ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα παράσχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου στη συνεδρίαση του Απριλίου”, σχολιάζει η Jennifer Lee, επικεφαλής οικονομολόγος της BMO Economics, σύμφωνα με το Euronews.

Ο στρατηγικός αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της ING, Francesco Pesole, σημείωσε: “Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η ΕΚΤ θα στείλει σήμα ότι είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για νομισματική χαλάρωση φέτος. Ωστόσο, για τις αγορές, ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ επικοινωνεί τα σχέδιά της μετά τον Ιούνιο μπορεί να είναι πιο σχετικός.

Η πτώση του πληθωρισμού τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις,  με τον γενικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 2,4% σε ετήσια βάση και τη βασική συνιστώσα στο 2,9%. Τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν έντονα την προοπτική μιας πρώτης μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο. Η συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού δεν επιβραδύνθηκε ακόμη και με την επίδραση των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε η Banca IMI.

Διαβάστε ακόμη: