Με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό, αυξήθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, υποδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλότερος και πιθανότατα κρατά την Federal Reserve σε αναμονή με τα επιτόκια.

Ο ΔΤΚ, ένας γενικός δείκτης μέτρησης του κόστους αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την οικονομία, αυξήθηκε κατά 0,4% για τον μήνα, ανεβάζοντας το ποσοστό πληθωρισμού 12 μηνών στο 3,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Bureau of Labor Statistics

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεψαν αύξηση 0,3% και ύψος 3,4% σε ετήσια βάση, μεταδίδει το CNBC.

Οπως μεταδίδει το CNN, οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου και το υψηλό κόστος στέγασης εμπόδισαν μέρος της προόδου.

Η εν λόγω αύξηση σηματοδοτεί την υψηλότερη ετήσια άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες, υπογραμμίζοντας πώς η πορεία προς τη μείωση του πληθωρισμού στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, παραμένει ανώμαλη.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός ΔΤΚ επιταχύνθηκε επίσης κατά 0,4% σε μηνιαία βάση, ενώ σημείωσε άνοδο 3,8% από πέρυσι, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 3,7%.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 1,1% ακολουθώντας την άνοδο 2,3% τον Φεβρουάριο, ενώ το κόστος στέγασης, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο της στάθμισης στον ΔΤΚ, ήταν υψηλότερο κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και 5,7% σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν μόλις 0,1% σε μηνιαίο επίπεδο και 2,2% σε ετήσια βάση. Παράλληλα οι τιμές των μεταχειρισμένων οχημάτων μειώθηκαν κατά 1,1% και αυτές των υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε τη στιγμή που οι αξιωματούχοι της Fed εκφράζουν επιφυλακτικότητα σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας έχουν επανειλημμένα ζητήσει υπομονή σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι δεν έχουν δει αρκετά στοιχεία ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία επιστροφής στον ετήσιο στόχο του 2%.

Επί του παρόντος, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο με τρεις μειώσεις συνολικά να αναμένονται φέτος.

Διαβάστε ακόμη: