Αιφνιδίασε τις αγορές η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς  αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο στο 25%, σηματοδοτώντας ότι είναι πρόθυμη να ακολουθήσει τη νέα δέσμευσή της για την καταστολή του πληθωρισμού μέσω της νομισματικής πολιτικής.

Το βασικό επιτόκιο πολιτικής ήταν προηγουμένως στο 17,5%. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στο 20%.

Η τουρκική λίρα σημείωσε ράλι έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ στην είδηση.

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, η επιτροπή της  κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ανέφερε ότι “αποφάσισε να συνεχίσει τη διαδικασία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό η πορεία αποπληθωρισμού.

Επιμένει ο υψηλός πληθωρισμός

Τα σταθερά υψηλά ποσοστά πληθωρισμού ώθησαν την κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει πρόσφατα την πρόβλεψή της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο τέλος του έτους από 22,3% σε 58%, σημειώνει το CNBC.  Την Πέμπτη, η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους nα βρίσκεται στο “άνω όριο του εύρους των προβλέψεων”.

Ο πληθωρισμός μειώνεται από τα υψηλά του 85% τον Οκτώβριο του 2022, αλλά από 38% τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκε σε σχεδόν 48% τον Ιούλιο. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέδωσε τον επίμονα ισχυρό πληθωρισμό στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τις μισθολογικές πιέσεις, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τον κολλώδη πληθωρισμό των υπηρεσιών και τους φορολογικούς κανονισμούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τον Ιούνιο την πρώην τραπεζίτη της Wall Street Hafize Gaye Erkan ως νέα διοικητή της κεντρικής τράπεζας, υποδηλώνοντας μια στροφή από την αμφιλεγόμενη πολιτική της χώρας να μειώνει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται.

Διαβάστε ακόμη: