Ισχυρές πιέσεις από Βρυξέλλες, Ισραήλ αλλά και Ελλάδα δέχεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι για να συνυπογράψει γρήγορα τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Ισραήλ – Κύπρου για την ανάπτυξη και κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed και να προσθέσει και τη χώρα του σε αυτή.
Εντός του Μαΐου θα εκδηλωθεί κι επίσημα το ενδιαφέρον της ιταλικής κυβέρνησης να συνυπογράψει τη διακρατική συμφωνία της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, λόγω της εισβολής Πούτιν στην Ουκρανία ακόμη και οι αμερικανοί αναθεώρησαν τις αρχικές αντιρρήσεις τους (επειδή προτιμούσαν μόνο αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο στην περιοχή) και διάκεινται πλέον θετικά προς το έργο.
Χαρακτηριστικό είναι πως η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, είπε ξεκάθαρα πως «η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ληφθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες, χωρίς εμπλοκή τρίτων» σηματοδοτώντας έτσι το ‘καλώς έχει’ από την πλευρά των ΗΠΑ.
Το διακρατικό συμβόλαιο για τον East Med είχε υπογραφεί από τις τρεις χώρες τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς τη συμμετοχή της Ιταλίας, με τις πολιτικές δυνάμεις της εποχής εκείνης στη γειτονική χώρα να αντιδρούν στην έλευση του αγωγού στη χώρα τους.
Όμως πριν δύο εβδομάδες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας έφτασαν να εκδώσουν ψήφισμα στη Βουλή στηρίζοντας το έργο και προτρέποντας την κυβέρνηση να συνυπογράψει τη διακρατική συμφωνία, σηματοδοτώντας και τη βούληση του Μάριο Ντράγκι να συμμετέχει πιο ενεργά στο σχέδιο.
Με τις τιμές του φυσικού αερίου στα υψηλά επίπεδα των 90 και 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τη διατήρηση του σε υψηλά και στα επόμενα χρόνια οι παραγωγοί στην ισραηλινή ΑΟΖ θα είχαν πολλαπλά οφέλη.
Μέχρι το τέλος του χρόνου οι εταιρίες ΔΕΠΑ και Edison, θα ολοκληρώσουν τις εργασίες για τη μελέτη σκοπιμότητας του αγωγού, ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες για να αναδειχθεί η ελκυστικότητα (σε επίπεδο κόστους) αλλά και η σημασία του αγωγού υπό το βάρος των αβεβαιοτήτων που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και η επιθετική της κίνηση απέναντι στη Δύση.
Από την πλευρά της η κ. Νούλαντ προανήγγειλε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως σημείωσε η κ. Νούλαντ, “οι ΗΠΑ στηρίζουν πάρα πολύ αυτή τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών πρόσφατα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ των τριών υπουργών με τον υπουργό μου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία αυτού του σχήματος και του έργου που προσπαθούν να κάνουν μαζί, που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για την ενέργεια, για την ασφάλεια στη θάλασσα και για άλλα σημαντικά ζητήματα”.
Σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις και τον αγωγό EastMed η Αμερικανίδα υφυπουργός διευκρίνισε ότι “οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σε τίποτα και αν οι χώρες της περιοχής αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανησυχία μας είναι αυτή που διατύπωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια ή περισσότερα για να ολοκληρωθεί όταν όλοι χρειάζονται ενέργεια εδώ και τώρα. Η Ελλάδα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ταχύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί τρόποι για τη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης σε άλλες περιοχές, μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας. Εξαρτάται προφανώς από τις χώρες της περιοχής εάν θέλουν να προχωρήσουν με το έργο, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι σε δέκα χρόνια θέλουμε να είμαστε όλοι απεξαρτημένοι από τους υδρογονάνθρακες και να έχουμε στραφεί στην καθαρή ενέργεια. Επομένως, τώρα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτές τις λύσεις που είναι γρήγορες και μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες”.