Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ολόκληρη η Μαριούπολη πλην του κτιρίου του Azovstal είναι στα «χέρια» της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το AFP.

Ενημέρωση Σοϊγκού σε Πούτιν: «Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός από το Azovstal»

«Καταλάβαμε τη Μαριούπολη εκτός από το Azovstal». Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού στον Βλάντιμιρ Πούτιν στην ενημέρωση για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι αναφορές από τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ακόμη ότι ο Πούτιν συγχαίρει τον Σοϊγκού για την επιτυχή επιχείρηση και δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να γίνει έφοδος στο εργοστάσιο Azovstal, αλλά ότι πρέπει να αποκλειστεί έτσι ώστε να μην μπορεί να περάσει ούτε «μύγα».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε τη ρωσική εγγύηση για τη ζωή όσων βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, εάν παραδοθούν. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα αρνηθεί να παραδώσουν τη θέση τους εκεί.

Σύμφωνα με το Reuters και άλλα διεθνή πρακτορεία, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία κατέλαβε τη Μαριούπολη και πως «η κατάσταση είναι ήρεμη, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή των αμάχων».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγώνας για να φύγουν οι άμαχοι από την Μαριούπολη

Τέσσερα λεωφορεία που απομακρύνουν αμάχους κατάφεραν να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Οι απομακρύνσεις αμάχων αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.

«Δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επίθεση»

Το Κίεβο πάντως εκτιμά ότι η κύρια ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Σύμφωνα με τον γραμματέα του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ουκρανίας, Ολεξίι Ντανίλοφ, οι επιθέσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε πόλεις όπως το Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο «είναι πιθανόν δοκιμαστικές», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τη συγκέντρωση δυνάμεων, εφοδίων και εφεδρειών τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Δημοσίευμα του Business Insider, αναφέρει ότι σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει μία συμβολική νίκη στην Ουκρανία μέχρι τις 9 Μαΐου και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ασύμμετρη βία για να την πετύχει.

Η εκτίμηση των ΝΑΤΟϊκών υπηρεσιών είναι ότι ο νέος ανώτατος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, που έγινε γνωστός ως «ο σφαγέας της Συρίας» και ανέλαβε προ εβδομάδων με εντολή Πούτιν τη διοίκηση της στρατιωτικής επιχείρησης εισβολής στην Ουκρανία, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο δυσανάλογη βία για να πετύχει το στόχο, που έχει θέσει το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν θέλει κάτι εντυπωσιακό, ουσιαστικό και συμβολικό, να παρουσιάσει στη φετινή Επέτειο της Νίκης επί των ναζί.

Ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αρχίσει άνευ όρων συνομιλίες με τη Ρωσία για την Μαριούπολη. Πρότεινε συγκεκριμένα ένα «ειδικό γύρο συνομιλιών» «για να σώσουμε τους δικούς μας, τους μαχητές του Αζόφ, τον στρατό, τους πολίτες, τα παιδιά, τους ζωντανούς και τους τραυματίες», όπως έγραψε στο twitter.

Ρωσία στους εγκλωβισμένους της Μαριούπολης: «Φορέστε λευκά περιβραχιόνια, για να μη σας πυροβολήσουμε»

Ο Ουκρανός πεζοναύτης Σερχίβ Βολίνα προειδοποιεί τους στρατιώτες που παραμένουν στη στρατηγική πόλη- λιμάνι της Ουκρανίας ότι «θα είναι οι τελευταίες ημέρες της ζωής τους» αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν.

Ο ρωσικός στρατός απειλεί πολίτες της Μαριούπολης ότι θα τους πυροβολήσει εάν δεν φορέσουν λευκά περιβραχιόνια, σύμβολο του ρωσικού στρατού, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επικαλούμενη έγκυρες ουκρανικές πηγές.

Σε δηλώσεις του στο Telegram, o σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης, λέει χαρακτηριστικά: «Οι εισβολείς δεν προτείνουν πλέον με «ήπιο τρόπο» στους πολίτες να φορούν άσπρα περιβραχιόνια ώστε ώστε να μπορούν να εντοπίζονται – έχουν στραφεί σε άμεσες απειλές, όπως ότι, εάν κάποιος κυκλοφορεί στο δρόμο χωρίς λευκό περιβραχιόνιο, θα τον πυροβολούν εν ψυχρώ».

Περικυκλωμένο το Αζοφστάλ – Είναι γεμάτο αμάχους, λέει το Κίεβο

«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών. «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.

Το Κίεβο ζητά επειγόντως την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Αzovstal

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα την επείγουσα εγκαθίδρυση ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την χαλυβουργία Azovstal, το τελευταίο «οχυρό» στη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι άμαχοι «που κατέφυγαν σε μεγάλο αριθμό» στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας «δεν εμπιστεύονται τους (Ρώσους) στρατιώτες», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.

«Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι αναγκαίος επειγόντως» με «εγγυήσεις ότι οι άνθρωποι θα είναι ασφαλείς», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε πως περίπου 200 άμαχοι περιμένουν να απομακρυνθούν από την πόλη, ωστόσο μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες κανένα λεωφορείο δεν είχε φτάσει για να τους παραλάβει.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν «επιτυχώς» υπό τον έλεγχό τους την Μαριούπολη.

«Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ζήτησε επίσης να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Azovstal, καθώς μία επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στην βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε (…) τη ζωή και την υγεία των στρατιωτών μας και των αξιωματικών μας, δεν θα πρέπει να διεισδύσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε κάτω από τη γη», συνέχισε. «Αποκλείστε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα».

Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.