Ως η «κορύφωση» του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί η μάχη για τον έλεγχο του Ντονμπάς, τον κύριο στόχο της ρωσικής εισβολής στην χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.
Απέναντι στους πάνω από 70.000 πλήρως εξοπλισμένους ρώσους στρατιώτες, που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα στο ανατολικό μέτωπο για την τελική επίθεση, υποστηριζόμενους από εναέρια και χερσαία μέσα, η Ουκρανία συγκροτεί μία σθεναρή αμυντική γραμμή λαμβάνοντας διαρκώς βαρύ οπλισμό από τη Δύση.
In the area of the communal market in Kharkiv, it flew hard#kyiv #muslim #ukraine #NATO #france #Russia #Israel #Turkey #IraqWar pic.twitter.com/dEWblXNolt
— Лев Максимович Ляшенко PhD, ????? (@PedesisMovement) April 19, 2022
Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδάς, αλλά και Ιαπωνία με συντονισμένες ενέργειες αποστέλλουν στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια, έχοντας συμφωνήσει με την εκτίμηση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι εάν πέσει το Ντονμπάς είναι πιθανόν οι ρωσικές δυνάμεις να στραφούν στη συνέχεια εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας, επιδιώκοντας την ολοκληρωτική επικράτηση στη χώρα και την εκδίωξη του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του δηλώνουν ευθέως ότι εάν οι Ρώσοι νικήσουν στο Ντονμπάς τότε θα στοχεύσουν και πάλι στο Κίεβο.
«Ο Πούτιν δεν θα περιοριστεί στην περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας. Αν οι ρωσικές δυνάμεις επικρατήσουν στο Ντονμπάς, θα επιτεθούν ξανά στο Κίεβο, καθώς η διχοτόμηση της χώρας είναι το ένα ζητούμενο για το Κρεμλίνο. Το δεύτερο είναι η πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι, ώστε να επιτευχθεί και ο πολιτικός στόχος» διαμηνύουν στη Δύση.
Στο μεταξύ, η μάχη για τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης εξακολουθεί να είναι στα «κόκκινα», με τις ρωσικές δυνάμεις να μην έχουν καταφέρει να εκδιώξουν τους Ουκρανούς μαχητές από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργία Azovstal.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στις 14:00 τίθεται σε ισχύ το τελευταίο τελεσίγραφο της Μόσχας
Η Μόσχα απηύθυνε νέο τελεσίγραφο για την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός από τις 2 το μεσημέρι, ώστε να απομακρυνθούν οι περίπου 800 στρατιώτες, που υπερασπίζονται το εργοστάσιο.
Υπενθυμίζεται πως ούτε ένας Ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού σήμερα.
Αγωνία υπάρχει όμως και γα τους 1.000 αμάχους, που βρίσκονται στα υπόγεια καταφύγια της χαλυβουργίας, με τις ουκρανικές αρχές να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι στοχεύει και τους αμάχους αυτούς, κάτι που αρνείται πάντως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Ουκρανία: Οι πολιορκημένοι στρατιωτικοί στη Μαριούπολη «ζουν ίσως τις τελευταίες ημέρες τους», λέει ένας εξ αυτών
«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook σήμερα.
«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο τεράστιο συγκρότημα της σιδηρουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), τον τελευταίου θύλακα που απομένει στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας αυτό.
«Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας».
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».
«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Αζοφστάλ–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνεχίζει.
Volyna, who has fought in Mariupol since the start of the Russian invasion, gave a rare glimpse into the lives of the soldiers and hundreds of civilians, sheltering inside the steel plant that has caught the world’s attention as the fall of the city looms. https://t.co/XD1eaPEshM pic.twitter.com/EwgNR0cSoX
— The Washington Post (@washingtonpost) April 19, 2022
«Νέα φάση» στη ρωσική επιχείρηση, λέει ο Λαβρόφ
Στο ανατολικό μέτωπο για την κατάκτηση του Ντονμπάς υπολογίζεται ότι έχουν παραταχθεί περισσότεροι από 70.000 Ρώσοι στρατιώτες, ενώ άλλοι 20.000 εκτιμάται ότι βρίσκονται στην περιοχή της Μαριούπολης.
Mariupol, shelling of the territory of Azovstal. pic.twitter.com/V8RT5RMlfr
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) April 19, 2022
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε χθες Τρίτη ότι ξεκινά το νέο στάδιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως λέει την εισβολή στην Ουκρανία. «Ένα άλλο στάδιο αυτής της επιχείρησης ξεκινά, και είμαι βέβαιος ότι αυτή θα είναι μια πολύ σημαντική στιγμή ολόκληρης αυτής της ειδικής επιχείρησης» δήλωσε ο σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς στην Ουκρανία και πως οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα ζήσουν.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έως και 20.000 Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner κατευθύνονται προς το Ντονμπάς
Έως και είκοσι χιλιάδες Ρώσοι μισθοφόροι της ιδιωτικής εταιρείας «Wagner» αλλά και μαχητές από τη Συρία και τη Λιβύη, βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία και πολεμούν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, όπως υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι άνδρες αυτοί δεν έχουν οχήματα ή βαρέα όπλα και βρέθηκαν στην Ουκρανία για να ενισχύσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Ο Αμερικανός αξιωματούχος προέβη στις δηλώσεις αυτές απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, όπως σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι έχουν παρατηρηθεί «μεταφορές, από ζώνες όπως η Συρία και η Λιβύη, προς την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς», όπου η Ρωσία έχει επικεντρώσει σε αυτή τη φάση τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι ακριβώς από αυτούς τους «10 έως 20.000 άνδρες» είναι μισθοφόροι της οργάνωσης «Wagner» και πόσοι είναι μαχητές από τη Λιβύη ή τη Συρία.
Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η στρατηγική πόλη της Ουκρανίας, Μαριούπολη, θα υποστεί ολική καταστροφή εκτιμώντας ότι απώλειες θα είναι «χειρότερες απ’ ότι στην Μπούτσα».
Στόχος του Πούτιν ο πλήρης έλεγχος των ανατολικών επαρχιών
Οι χάρτες που αποτυπώνουν τις κινήσεις και την κατοχή των ουκρανικών εδαφών από τα ρωσικά στρατεύματα, ενισχύουν το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας. Ο έλεγχος της Ανατολικής Ουκρανίας και η αποκοπή του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, σε συνδυασμό με την απουσία δυτικών δυνάμεων (ΝΑΤΟ) από την κεντρική και βόρεια Ουκρανία, σημαίνει την αποδυνάμωση της χώρας και την εξάρτησή της από τις αποφάσεις του Κρεμλίνου, το οποίο επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.
Τα δεδομένα που έχουμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία μας δείχνουν ότι ο Πούτιν θέλει να ελέγξει τις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία, δημιουργώντας μία «ζώνη ασφαλείας», όπως την αποκαλούν. Πρόκειται για ένα μέτωπο μήκους 480 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Χάρκοβο και εκτείνεται έως τη Χερσώνα και το Μικολάιφ, ενώ σε μία επόμενη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται ο εγκλωβισμός και της Οδησσού, ώστε να «αποκλειστεί» κάθε έξοδος της Ουκρανίας προς τη θάλασσα.
Ο χάρτης που ακολουθεί, δείχνει τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις μετά από 56 ημέρες πολέμου.
Μαριούπολη: Το ρωσικό τελεσίγραφο «παραδοθείτε αλλιώς θα πεθάνετε» έληξε, δεκάδες άμαχοι φεύγουν
Ρωσικό τελεσίγραφο στα ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη να παραδοθούν ή να πεθάνουν έληξε το απόγευμα χωρίς μαζική συνθηκολόγηση, αλλά ο διοικητής μονάδας που αντιστέκεται στην πολιορκημένη πόλη είπε ότι οι δυνάμεις του μπορούν να επιβιώσουν μόλις λίγες ημέρες ή ώρες.
Στο μεταξύ, δεκάδες άμαχοι επιβιβάστηκαν σε μικρό κονβόι λεωφορείων, στην πολιορκημένη Μαριούπολη, και στη συνέχεια αναχώρησαν από ένα προκαθορισμένο σημείο εκκένωσης με προορισμό εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία, ανέφεραν δύο αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters.
Chechens in #Mariopol #Ukraine 💥🔥🚨🇷🇺🇺🇦, next stop Odessa ?? pic.twitter.com/UUqSdwfypT
— waheed (@Waheed0819) April 17, 2022
Εφιάλτης στη Μαριούπολη: «Η επιχείρηση εκκένωσης δεν δούλεψε» λέει το Κίεβο
Δραματικό μήνυμα στέλνει το Κίεβο ενώ η Μαριούπολη πλήττεται αδιάκοπα, το ρωσικό τελεσίγραφο «παραδοθείτε αλλιώς θα πεθάνετε» έχει λήξει και οι άμαχοι προσπαθούν να φύγουν από την κόλαση.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, το Κίεβο διαμηνύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης από την πολιορκημένη Μαριούπολη «δεν δούλεψε».
Ο ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων «δεν λειτούργησε» υποστήριξε ειδκότερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεσουκ, κατηγορώντας τους Ρώσους ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός και εμπόδισαν τα λεωφορεία.
«Δυστυχώς, ο ανθρωπιστικός διάδρομος (για την απομάκρυνση των αμάχων από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ) δεν λειτούργησε όπως ήταν σχεδιασμένο σήμερα», είπε η Βέρεσουκ. Όπως εξήγησε, τα λεωφορεία που έστειλε η Ρωσία δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τους αμάχους εγκαίρως στο σημείο όπου τους περίμεναν τα ουκρανικά λεωφορεία και ασθενοφόρα για να τους παραλάβουν.
Οι ουκρανικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του εργοστασίου, του τελευταίου θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη.