Τουλάχιστον 340 πτώματα, σύμφωνα με αναφορές ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή στην Μπούτσα, για την οποία κατηγορούνται ρωσικά στρατεύματα.

Μέχρι αργά χθες, Κυριακή, είχαν περισυλλεγεί από 330 ως 340 πτώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda, η οποία επικαλείται ένα γραφείο τελετών. Οι έρευνες για περισσότερα θύματα συνεχίζονται, καθώς μερικά πτώματα είναι θαμμένα σε πίσω αυλές σπιτιών, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Εικόνες με πτώματα κατοίκων, τα οποία ανακαλύφθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή, έχουν προκαλέσει διεθνή φρίκη και η Ουκρανία κατηγορεί για τη σφαγή τα ρωσικά στρατεύματα.

Η Μόσχα αρνείται την κατηγορία.

Σφαγή στην Μπούτσα: Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 340 πτώματα - Εικόνες που σοκάρουν - Κόλαφος τα διεθνή ΜΜΕ

Σφαγή στην Μπούτσα: Για γενοκτονία κάνουν λόγο η Ισπανία και η Πολωνία

Για «γενοκτονία» κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ αναφερόμενος στην σφαγή των αμάχων στην Μπούτσα κατά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τα περίχωρα του Κιέβου.

«Θα κάνουμε παν δυνατόν ώστε εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μην μείνουν ατιμώρητοι και για να προσαχθούν ενώπιον των δικαστηρίων, στην προκειμένη περίπτωση ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για να λογοδοτήσουν για τα περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και, γιατί να μην το πούμε, γενοκτονία».

Στην Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ζήτησε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για «την γενοκτονία» που διαπράχθηκε από τον ρωσικό στρατό στις ουκρανικές πόλεις, ανάμεσά τους και η Μπούτσα.

«Τις πολυαίμακτες σφαγές που διαπράχθηκαν από τους Ρώσους, τους ρώσους στρατιώτες, πρέπει να τις πούμε με το όνομά τους. Είναι γενοκτονία και πρέπει να δικαστεί», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι. «Για τον λόγο αυτόν προτείνουμε την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας για το έγκλημα αυτό της γενοκτονίας».

Σφαγή στην Μπούτσα: Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 340 πτώματα - Εικόνες που σοκάρουν - Κόλαφος τα διεθνή ΜΜΕ

Η αμερικανική εταιρεία Maxar, που από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία παρέχει δορυφορικές εικόνες από τα πεδία της μάχης, δημοσίευσε τώρα φωτογραφίες πάνω από την Μπούτσα. Αυτές δείχνουν μία τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησίας, στο σημείο δηλαδή όπου έχει εντοπιστεί ένας ομαδικός τάφος.

«Οι εικόνες είναι μία γροθιά στο στομάχι» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει» τόνισε, υποσχόμενος ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για «προβοκάτσια», με τον Ουκρανό πρόεδρο όμως να μιλά για γενοκτονία, τη Δύση να προειδοποιεί με νέες κυρώσεις και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προαναγγέλλει ανεξάρτητη έρευνα για τα γεγονότα.

Σοκαρισμένος από τις εικόνες νεκρών πολιτών δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και έκανε λόγο για μία «ανεξάρτητη έρευνα, που πρέπει να οδηγήσει στη λογοδοσία των υπευθύνων».

Για «σοβαρά ερωτηματικά» και την «πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου» έκανε λόγο και η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Σφαγή στην Μπούτσα: Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 340 πτώματα - Εικόνες που σοκάρουν - Κόλαφος τα διεθνή ΜΜΕ

Σφαγή στην Μπούτσα: Η απάντηση της Μόσχας

Το Κρεμλίνο πάντως επιμένει να απορρίπτει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «σκηνοθετημένη παράσταση, όπως και με το μαιευτήριο στη Μαριούπολη και σε άλλες πόλεις». Ισχυρίζεται μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι «οι νεκροί στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ουκρανία δεν έχουν νεκρική ακαμψία, ούτε διακρίνεται αίμα στις πληγές τους».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι τα βίντεο και οι φωτογραφίες που δείχνουν πτώματα είναι «άλλη μια προβοκάτσια» και σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως όλες οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες είχαν φύγει από την πόλη Μπούτσα στις 30 Μαρτίου. Προσθέτει ακόμα ότι «στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της Μπούτσα Ανατόλι Φεντόρουκ επιβεβαίωσε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην πόλη αλλά δεν ανέφερε καν ότι είχαν πυροβοληθεί ντόπιοι στους δρόμους, με τα χέρια τους δεμένα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλες οι αποκαλούμενες αποδείξεις εγκλημάτων στην Μπούτσα εμφανίστηκαν μόνο την τέταρτη ημέρα, όταν οι αξιωματικοί της SBU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) και εκπρόσωποι της ουκρανικής τηλεόρασης έφτασαν στην πόλη».

Κόλαφος τα διεθνή ΜΜΕ

Στο μεταξύ, κόλαφος είναι τα πρωτοσέλιδα και τα αμέτρητα άρθρα του διεθνούς Τύπου για τη ρωσική σφαγή στην Μπούτσα.

Δείτε σε βίντεο μερικά από τα πιο σημαντικά πρωτοσέλιδα:

«Η Δύση δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τη Μόσχα», σύμφωνα με τους The Times του Λονδίνου. «Είναι αυτονόητο ότι τα αποδεικτικά στοιχεία αυτών των εγκλημάτων πρέπει να συγκεντρωθούν και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τον ίδιο τον Πούτιν όπως και μέλη του στενού του περιβάλλοντος».

«Τρόμος στη Μπούτσα: H Ρωσία κατηγορείται για βασανιστήρια και σφαγή αμάχων», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» ενώ για την εφημερίδα «Independent» το καθεστώς Πούτιν διέπραξε ένα τρομερό έγκλημα πολέμου.

«Βαρβαρότητα» είναι η λέξη που έχει επιλέξει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα Liberation σχολιάζοντας την πρωτοφανή αγριότητα που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις απέναντι στους Ουκρανούς αμάχους.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν ότι Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «χασάπης» είναι σωστή, όπως σχολιάζει η πορτογαλική εφημερίδα «Público».

Σφαγή στην Μπούτσα: Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 340 πτώματα - Εικόνες που σοκάρουν - Κόλαφος τα διεθνή ΜΜΕ

Μετά τα εγκλήματα στην Μπούτσα της Ουκρανίας απαιτούνται νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν:

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ζητά ο Μακρόν μετά τη σφαγή στη Μπούτσα