Παγκόσμια οργή και θλίψη έχει σκορπίσει ο αεροπορικός βομβαρδισμός μαιευτηρίου χθες στην Μαριούπολη, προκαλώντας τον τραυματισμό δεκαεπτά ενηλίκων. Οι εικόνες των εγκύων να μεταφέρονται αιμόφυρτες πάνω σε φορεία μετά το ρωσικό χτύπημα από αέρος, συγκλόνισαν τόσο τη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και κορυφαίες προσωπικότητες του πλανήτη, αναδεικνύοντας έντονα μια ακόμα πτυχή της ανθρωπιστικής τραγωδίας που βιώνουν με τον πόλεμο οι πολίτες της Ουκρανίας.
Ο πρώτος απολογισμός ανέφερε 17 τραυματίες, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειακός αξιωματούχος, Πάβλο Κιριλένκο, ανάμεσα στους οποίους, ωστόσο, «δεν υπήρχαν παιδιά», ενώ -σύμφωνα με το Associated Press- το λιμάνι της Μαριούπολης σείστηκε περισσότερο από ένα μίλι μακριά, όταν το μαιευτήριο επλήγη από σειρά εκρήξεων εξαιτίας της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής, καταστρέφοντας ακόμη μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου.
Πάντως, σε δηλώσεις της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευόμενους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε ο στοχευμένος βομβαρδισμός από τους Ρώσους.
Footage of the evacuation of women from the #Mariupol maternity hospital. pic.twitter.com/CTIKhJipTq
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
Οι εικόνες όμως από την επίθεση έδειξαν τραυματισμένες εγκύους να μεταφέρονται με φορεία έξω από το κτίριο, αμέσως μετά την επίθεση, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχει ίχνος από τα ουκρανικά τάγματα, τα οποία επικαλέστηκε η Ζαχάροβα, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι οι Ρώσοι στόχευσαν το μαιευτήριο.
Αντίθετα, σε υψηλούς τόνους ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαπέλυσε μια αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, εξηγώντας πως παιδιά βρίσκονται «κάτω από τα συντρίμμια» και χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ακόμη ο κ. Ζελένσκι ανήρτησε βίντεο μετά την επίθεση, διερωτώμενος για πόσο καιρό ακόμα ο κόσμος θα αγνοεί τη ρωσική τρομοκρατία και ζητώντας ταυτόχρονα να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας.
«Μαριούπολη. Άμεσο χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων στο μαιευτήριο. Άνθρωποι, παιδιά, βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Κτηνωδία! Για πόσο ακόμα ο κόσμος θα είναι συνεργός αγνοώντας τον τρόμο; Κλείστε τον εναέριο χώρο τώρα! Σταματήστε τις δολοφονίες! Έχετε τη δύναμη αλλά φαίνεται πως χάνετε την ανθρωπιά», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της χώρας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το βίντεο που ανέβασε στο Twitter ο σύμβουλός του, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σημειώνοντας πως «η Μαριούπολη σβήνεται από τους Ρωσικούς βομβαρδισμούς. Σημειώθηκε απευθείας πλήγμα σε μαιευτήριο. Γυναίκες και παιδιά βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Αντί για νέες ζωές – θάνατοι. Δεν θα είναι αρκετό να κλείσουμε τον ουρανό της Ουκρανίας από πυραύλους; Δεν είναι επιχείρημα για να σταματήσει ο φόνος;», διερωτήθηκε.
#Kharkiv, Northern Saltovka. This is how, according to Putin, the “special operation” for “denazification” is going on. pic.twitter.com/cD22Ordc9F
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
«Κολοσσιαία καταστροφή»
Την είδηση του βομβαρδισμού του νοσοκομείου παίδων από ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις γνωστοποίησαν από τα πρώτα λεπτά και οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης, περιγράφοντας πως «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία».
Οι εικόνες από το μαιευτήριο, το οποίο μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο έκαναν γρήγορα το γύρο του κόσμου, με διεθνείς οργανισμούς, αλλά και πολιτικούς ταγούς να τοποθετούνται απέναντι στο θέαμα, εκφράζοντας δημόσια την οδύνη, αλλά και τον αποτροπιασμό τους. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus καταδίκασε, εκ μέρους του οργανισμού, απερίφραστα «όλες τις πράξεις βίας κατά των εγκαταστάσεων υγείας, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ασθενών». «Επαναλαμβάνουμε την επείγουσα έκκλησή μας για ειρηνική επίλυση», τόνισε.
«Φρικιαστική η σημερινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μαιευτήρια και παιδικοί θάλαμοι. Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για έναν πόλεμο που δεν έχει καμία σχέση με αυτούς» ανέφερε σε ανάρτησή του και ο Γ.Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συμπληρώνοντας πως «Αυτή η παράλογη βία πρέπει να σταματήσει. Τέλος στην αιματοχυσία τώρα».
A terrifying photo from #Mariupol, #Ukraine. A pregnant woman is being evacuated after the Russian airstrike at the maternity hospital. pic.twitter.com/pQ2uQGfMHp
— Ostap Yarysh (@OstapYarysh) March 9, 2022
Η Κάθριν Ράσελ, εκ μέρους της UNICEF σχολίασε πως «με τρομάζει η αναφερθείσα επίθεση σήμερα σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη της Ουκρανίας – μια επίθεση που φέρεται να άφησε μικρά παιδιά και γυναίκες υπό τοκετό θαμμένα κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων». Και κατέληξε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αριθμό των θυμάτων, αλλά φοβόμαστε τα χειρότερα». «Δύο εβδομάδες από τον πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας και βλέπουμε αυξανόμενες επιθέσεις σε αμάχους. Όπως ο βομβαρδισμός στο μαιευτήριο της Μαριούπολης σήμερα. Η φρίκη της ρωσικής επιθετικότητας δεν έχει όρια» παρατήρησε από πλευράς του και ο Επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση στον Πούτιν», συμπλήρωσε ο κ. Βέμπερ.
Την επίθεση κατά του παιδιατρικού νοσοκομείου της Μαριούπολης καταδίκασε και το Βατικανό, δια του Πρωθυπουργού του, Πιέτρο Παρολίν. «Δεν διακρίνω μια θετική διάθεση υπέρ της διαπραγμάτευσης. Αν κάτι δεν αλλάξει, ο πόλεμος δεν μπορεί να σταματήσει», τόνισε ο ίδιος, ενώ έκανε γνωστό ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετέφερε το αίτημα του πάπα Φραγκίσκου, υπέρ του σεβασμού του άμαχου πληθυσμού και της εφαρμογής των δεσμεύσεων, υπέρ των ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Οργισμένος για την επίθεση στο νοσοκομείο παίδων της Μαριούπολης εμφανίστηκε χθες και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας ότι ελάχιστα πράγματα είναι πιο διεστραμμένα από το να στοχεύει κανείς απροστάτευτους ανθρώπους. Επιπρόσθετα, με ανάρτησή του στα social media, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Μεγάλη Βρετανία διερευνά το ενδεχόμενο της περαιτέρω υποστήριξης προς την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί από τις εναέριες ρωσικές επιθέσεις, ξεκαθαρίζοντας ακόμη πως θα ζητηθεί από τον Πούτιν «να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του».
Children’s hospital building in #Mariupol after the “liberation” operation by Putin’s occupants pic.twitter.com/sIAXrTn8P0
— NEXTA (@nexta_tv) March 9, 2022
«Βάρβαρη πράξη»
Για βάρβαρο βομβαρδισμό σε βάρος της Ουκρανίας έκανε λόγο από πλευράς του ο Λευκός Οίκος, καταδικάζοντας τη ρωσική αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη, που έπληξε παιδιατρικό νοσοκομείο.
Οι εικόνες των τραυματισμένων – από τα πυρά – ασθενών του νοσοκομείου και τα κατεστραμμένα κτίρια συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, όπως άλλωστε και οι εικόνες των εγκύων που απομακρύνθηκαν από το σημείο των βομβαρδισμών. «Ως μητέρα, αντιλαμβάνομαι τη φρίκη αυτού του είδους της επίθεσης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Έκκληση στη Μόσχα είχε απευθύνει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ώστε οι Ουκρανοί να καταφέρουν να εγκαταλείψουν τις πόλεις εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών από τα ρωσικά μαχητικά.
Seeing the pregnant woman walking out of the destroyed building of the maternity ward in #Mariupol makes my blood run cold.
Hard to imagine how many children have been killed as a result of Russian air strike on the children’s hospital today.@ICRC @UN #SafePassageForCivilians pic.twitter.com/WKNwzE3vwW— Olena Ivantsiv (@OlenaIvantsiv) March 9, 2022
Ελεύθεροι πολιορκημένοι
Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι «κρατούνται όμηροι» στην πολιορκημένη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Περιγράφοντας τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες οι πολίτες επιχειρούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια, την ώρα που οι Ρώσοι σφυροκοπούν την ουκρανική πόλη, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι στο λιμάνι της Μαριούπολης εκτυλίσσονται σκηνές «αποκάλυψης». «Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν βρει εκεί καταφύγιο για να προστατευτούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και τις πυραυλικές επιθέσεις χωρίς να έχουν πρόσβαση σε νερό, ρεύμα ή θέρμανση. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες γίνονται επίσης με δυσκολία», παρατήρησε ο ίδιος.
Νέα αεροπορική επίθεση στη Μαριούπολη – Οι βόμβες χτυπούν σπίτια
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα.
Russian bastards shell residential areas of Mariupol#Mariupole #UkraineWar #UkraineRussiaWar #RussianArmy pic.twitter.com/GbqOTuiN6Z
— Ukraine NOW (@UkraineNOW7) March 10, 2022
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.
Στο μεταξύ, ανθρωπιστικό κομβόι που προσπαθούσε να φθάσει στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.
Διοικητής του Πούτιν σκοτώθηκε στην ενέδρα των Ουκρανών στο κομβόι
Τα στρατεύματα του Πούτιν τοποθετούν στρατιωτικό εξοπλισμό σε αγροκτήματα και μέσα σε κτίρια κατοικιών στη βόρεια πόλη Τσερνίχιβ, δήλωσε ο στρατός της Ουκρανίας. Στο νότο, Ρώσοι με πολιτικά ρούχα προελαύνουν στην πόλη Mykolaiv, ένα ναυπηγικό κέντρο της Μαύρης Θάλασσας με 500.000 ανθρώπους, ανέφερε. Ο ουκρανικός στρατός, εν τω μεταξύ, δημιουργεί άμυνες σε πόλεις στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά, και οι δυνάμεις γύρω από το Κίεβο «κρατούν τη γραμμή» ενάντια στη ρωσική επίθεση, δήλωσαν οι αρχές.
Σε ασφυκτικό κλοιό η πρωτεύουσα, λιμοκτονούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη
Νέες μονάδες ρωσικών τεθωρακισμένων και τανκς εμφανίστηκαν στα βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, στην οποία φέρεται να βρίσκεται και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή δίκτυα, οι μάχες στα προάστια του Κιέβου διεξάγονται σώμα με σώμα, ωστόσο οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίζονται να κερδίζουν -έστω και λίγο- έδαφος, καθιστώντας την πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση και στους χιλιάδες αμάχους που έχουν μείνει στη μεγάλη πόλη, ασφυκτική.
Το μεγάλο δράμα, ωστόσο, λαμβάνει χώρα στη Μαριούπολη. Η πόλη, στην οποία είναι και πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο, θεωρείται στραηγικής σημασίας για τους Ρώσους, καθώς η κατάληψή της θα «κλείσει» ολόκληρη την περιοχή της παραλίας στη θάλασσα του Αζόφ, μέχρι την Οδησσό. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει περιοχές της πόλης, ωστόσο οι μάχες συνεχίζονται δρόμο-δρόμο και φυλάκιο-φυλάκιο.