Το 2028 αν όλα πάνε καλά θα μπορεί να αντληθεί «ελληνικό» πετρέλαιο και φυσικό αέριο (εφόσον βεβαίως είναι αντλήσιμα σε ποσότητα και ποιότητα) με το Πρόγραμμα «αναζωογόνησης» των Υδρογονανθράκων που εξαγγέλθηκε από τον Πρωθυπουργό.
Το βασικό εργαλείο θα είναι η εταιρία που θα προκύψει από την πιθανή συγχώνευση ΕΔΕΥ-ΔΕΠΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ και οι έρευνες θα γίνουν σε Κρήτη, Ιόνιο, Κυπαρισσιακό και Γιάννενα.
Βασικοί ξένοι πρωταγωνιστές που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η EXXONMOBIL μαζί με ΕΛΠΕ και Energean.
Η γαλλική TOTAL δείχνει να απέρχεται αλλά θα αντικατασταθεί από άλλο ξένο.
Την περιοχή Ιωαννίνων διαχειρίζεται η Energean, το “μπλόκ 2- ΒΔ της Κέρκυρας” (5% Energean, 25% ΕΛΠΕ), το Ιόνιο (100% ΕΛΠΕ), τον Κυπαρισσιακό (100% ΕΛΠΕ) και τα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης (ΕΛΠΕ, Total και Exxon Mobil).
Πάντως για να μη εφησυχάσει κανείς, εάν Total – ExxonMobil και ΕΛΠΕ δεν «πάνε γρήγορα» τα ερευνητικά προγράμματα ίσως αποβληθούν από τις έρευνες και αναλάβουν άλλοι που ενδιαφέρονται.
Η ΕΔΕΥ έχει μιλήσει με τρεις άλλες ξένες πετρελαϊκές, μετά τις διαφαινόμενες προθέσεις της γαλλικής Total για έξοδο από τα ελληνικά κοιτάσματα.
Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε ξεκάθαρα την επανεκκίνηση του προγράμματος υδρογονανθράκων και με τους αγωγούς για την έξοδο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και τον ρόλο της ΕΔΕΥ μετά τη συγχώνευση και της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, εταιρείας που προέκυψε από την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ και στην οποία συμμετέχουν πλέον με ποσοστό 65% η ΕΔΕΥ και 35% τα ΕΛΠΕ.
Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ πρόκειται να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που στόχο θα έχουν την σύντμηση των χρόνων που προβλέπονται για την διεξαγωγή των ερευνών.
Μέχρι το τέλος του 2023 θα γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους.
Επίσης, θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Όπως είπε ο κος Μητσοτάκης, «πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια αερίου από εναλλακτικές πηγές μέσω LNG, μέσω αγωγών, όπως ο αγωγός EastMed σε συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ. Πρέπει να αυξήσουμε τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου άμεσα. Αποφασίσαμε τέλος και αυτό ήταν και το αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης, η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο να κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και να είναι και μια χώρα παραγωγός φυσικού αερίου».
Η Ελλάδα είναι περιφερειακή χώρα-κόμβος για τη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια, προς την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω του αγωγού ΤΑΡ, μέσω του αγωγού IGB ο οποίος σε λίγο ολοκληρώνεται και θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο τη Βουλγαρία, μέσω νέων πιθανών διασυνδέσεων με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η τροφοδοσία θα γίνεται και με περισσότερες σταθερές και πλωτές μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου που δρομολογούνται από ιδιώτες επενδυτές.
Η σύσκεψη του Πρωθυπουργού έγινε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την Γενική Γραμματέα, Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΔΕΥ, Αριστοτέλη Στεφάτο και τους επικεφαλής των ΕΛΠΕ και Energean, Ανδρέα Σιάμιση και Μαθιό Ρήγα, αντίστοιχα.
Η έκθεση του ΙΕΝΕ
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικά της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., αναφέρει το ΙΕΝΕ.
Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Η ΕΔΕΥ επί το έργον
Η ΕΔΕΥ λίγο πριν τη συγχώνευσή της με την ΔΕΠΑ-ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΡΓΩΝ έχει ετοιμάσει πρόγραμμα επιτάχυνσης των ερευνών, με βάση το οποίο, εντός δύο ετών να έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες, σε βάθος 4ετίας να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις, με τις παραγωγικές γεωτρήσεις να υπολογίζονται σε 6-7 χρόνια.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο υποσχόμενες λεκάνες: της Αδριατικής, που έχει δώσει ως τώρα 8 δισ. βαρέλια και της Ανατολικής Μεσογείου, με τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισραήλ.
«Η χώρα μας δεν έχει εξερευνηθεί, δεν ξέρουμε τι μπορεί να κρύβει, όμως, έχουμε πολύ θετικές εκτιμήσεις», είπε ο CEO της ΕΔΕΥ κος Στεφάτος.
Στην παρούσα συγκυρία, που υπογραμμίζει όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη για ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει μια μοναδική ευκαιρία στον τομέα αυτό. Επιπλέον, η αποεπένδυση που σημειώθηκε το 2020 έχει δημιουργήσει ένα έλλειμμα 3,14 εκατ. ισοδύναμων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα σε παγκόσμια βάση. Με δεδομένο, συνεπώς, ότι λίγοι είναι οι επενδυτές, όπως επισήμανε ο κ. Στεφάτος, που θέλουν να μείνουν σε μια επένδυση που μπορεί να καταρρεύσει «είναι σημαντικό να μη δώσουμε λάθος μηνύματα και αποθαρρύνουμε τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο». Στα υπέρ της χώρας μας συγκαταλέγονται η πολύ καλή γεωγραφική θέση της και οι υποδομές φυσικού αερίου που διαθέτει.
Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: «Η τριμερής των κοιτασμάτων»
Στην αξιοποίηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα ισραηλινά κοιτάσματα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της χθεσινής τριμερούς συνόδου.
Οι Κώστας Σκρέκας, η κύπρια Νατάσα Πηλείδου και η ισραηλινή Καρίν Ελχαράρ επαναβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς των τριών χωρών και στα ενεργειακά θέματα με την Ισραηλινή υπουργό, μάλιστα, να δεσμεύεται για την εξαγωγή ποσοτήτων αερίου που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή επάρκεια των Ευρωπαίων συμμάχων της.
Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων συνοδευόταν και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα παρουσίασε την πρόταση της ελληνικής εταιρείας για την εγκατάσταση ενός πλωτού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου (FLNG) στην Κύπρο.
Το αέριο θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Energean και συγκεκριμένα από τα πέντε blocks στα οποία ξεκίνησε τις γεωτρήσεις, με πρώτη την «Αθηνά».
Θα μεταφέρεται με αγωγό στην Κύπρο, ενώ η εταιρεία έκανε γνωστό πως έχει τη δυνατότητα να φέρει το ειδικό δεξαμενόπλοιο Hilli που ανήκει σε εταιρεία – μέλος της Vitol.
To πλοίο θα είναι διαθέσιμο από το 2026 και η δυναμικότητα του είναι της τάξης των 3,5 δις. κυβικών μέτρων ετησίως.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν η Κύπρος χρειαστεί αέριο νωρίτερα για την κάλυψη εγχώριων αναγκών της, η Energean θα μπορεί να στείλει ποσότητες από το 2024 από το κοίτασμα Βόρειο Καρίς.
Πρόοδος σημειώθηκε και στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών. Οι Ισραηλινοί έδειξαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσει και το σκέλος του καλωδίου από την Κύπρο στο Ισραήλ. Και ήδη για το σκοπό αυτό προχωρούν ομάδες εργασίας για το τεχνικό σκέλος της προετοιμασίας.
Στο τραπέζι συζητήθηκε και ο αγωγός EastMed για τον οποίο οι τρεις υπουργοί επανέλαβαν εκ νέου τη στήριξη του και μάλιστα στη δυνατότητα μεταφοράς και υδρογόνου ώστε να έχει διάρκεια ζωής για περισσότερα χρόνια.