Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Η Ελλάδα θα επιταχύνει τα έργα έρευνας για φυσικό αέριο σε συντονισμό με ιδιώτες επενδυτές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη, καθώς η χώρα έχει ως στόχο να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η χώρα έχει ως στόχο να γνωρίζει έως το 2023 το κατά πόσον διαθέτει ικανοποιητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία να έχει συμφέρον να αντλήσει, με τα πρώτα σημάδια να κάνουν την κυβέρνηση “αισιόδοξη” σε αυτό το επίπεδο.

“Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο”, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με επιτελείς της Ελληνικής Ρυθμιστικής Εταιρείας Υδρογοανανθράκων και στελέχη του ενεργειακού κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Σκρέκας: Νέα task force για την εξέλιξη των ερευνών φυσικού αερίου

Παράλληλα, σε τρεις άμεσες κινήσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφορικά με την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση στην ΕΔΕΥ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι το υπουργείο θα κάνει άμεσα τρία πράγματα:

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σε σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και για τη δρομολόγηση ερευνών σε περιοχές που έχουν μεν αδειοδοτηθεί, χωρίς, όμως, να έχει υπάρξει συνέχεια.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα έτρεξαν θαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα, ενώ πλέον η προσοχή στρέφεται νοτίως και δυτικά της Κρήτης, όπου και εκεί εκτιμάται ότι το γεωλογικό μοντέλο είναι ανάλογο.

Έπειτα από χρόνια που οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έμειναν στον «πάγο», επανεκκινεί το πρόγραμμα, με φόντο τέσσερα blocks σε Ιόνιο και ανοιχτά της Κρήτης. Και αυτό διότι, όχι απλά υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου, αλλά γιατί η νέα συγκυρία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή παραγωγή και αναβαθμίζει τον ρόλο της ΝΑ Μεσογείου.