Τρία μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη διασφάλιση ενεργειακής επάρκειας σε περίπτωση διακοπής εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών. Όπως ανέφερε, τις επόμενες 6-10 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η προσθήκη πλωτής δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η διερεύνηση διαθεσιμότητας και τιμών από τον ΔΕΣΦΑ, για μίσθωση πλοίου επί 12μηνο. Παράλληλα διερευνάται η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία, με την οποία η χώρα μας είναι διασυνδεδεμένη μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην αξιοποίηση των λιγνιτικών μονάδων ο κ.Σκρέκας υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει η στρατηγική απόσυρσης τους αλλά διασφαλίζεται ότι τα εν λειτουργία εργοστάσια της ΔΕΗ θα έχουν επαρκή αποθέματα λιγνίτη για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Ανέφερε ότι οι μονάδες Μελίτης και Αγίου Δημητρίου 5 μπορούν, εφόσον κριθεί αναγκαίο και βιώσιμο οικονομικά, να παραμείνουν σε λειτουργία ως το 2025, οι υπόλοιπες μονάδες συμπληρώνουν τις επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας τους εφέτος ενώ το φθινόπωρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 η οποία «εφόσον είναι βιώσιμη οικονομικά» μπορεί να παραμείνει ως το 2028 με λιγνίτη.

Ρεβυθούσα

Ο κ.Σκρέκας επεσήμανε ότι η επέκταση της Ρεβυθούσας και η νέα πλωτή μονάδα ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη θα δώσουν τη δυνατότητα πλήρους απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή δράση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν περιμένει την Ευρώπη αλλά έχει επιδοτήσει τους λογαριασμούς ενέργειας με 2,5 δισ. ευρώ (άλλα 800 εκατ. ευρώ έχει συνεισφέρει η ΔΕΗ) και θα συνεχίσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί.

Παράλληλα, αποστάσεις από το θέμα της φορολόγησης των κερδών των παραγωγών ενέργειας πήρε πριν λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε στο πλαίσιο του φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει την πολιτική που έχει επικρίνει η Αντιπολίτευση για τα windfall profits και προβλέπει και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την αξιοποίηση εργαλείων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.

Όπως είπε γίνεται πολύ λόγος για τα υπερκέρδη (ουρανοκατέβατα κέρδη κατά την ΕΕ) αλλά οι ισολογισμοί εταιρειών όπως της ΔΕΗ που ενοχοποιείται εμφανίζουν ζημιές.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για λειτουργικά περιθώρια κέρδους ίδια με την προηγούμενη χρονιά (2020), λέγοντας ότι όποιο περιθώριο αποκόμισε η εταιρεία από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το επέστρεψε στους καταναλωτές μέσω των εκπτώσεων.

«Βλέπουμε επομένως από τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται ότι οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζουν ζημιές άρα ψάχνουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη της αντιπολίτευσης αλλά δεν τα βρίσκουμε».