search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Prorata.

Δημοσκόπηση Prorata: Προβάδισμα 5 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το «Σφυγμό του Νοεμβρίου» της εταιρείας Prorata,  η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαμορφώνεται στις 5 μονάδες. Την ίδια ώρα, η ακρίβεια καταγράφεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ καταγράφει 30% (με απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Ιουλίου), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ακολουθεί με 25%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει 1o,5%, το ΚΚΕ στο 4,5%, η Ελληνική Λύση στο 4%, ενώ η εκλογική επιρροή του ΜεΡΑ25 περιορίζεται στο 2.5%.

Μεγάλο «αγκάθι» η ακρίβεια

Όπως δείχνει η δημοσκόπηση της Prorata, το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ακρίβεια και δευτερευόντως τα εθνικά θέματα, οι χαμηλοί μισθοί, οι συνθήκες εργασίες, καθώς και τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα στο κόλπους της κοινωνίας είναι εξαιρετικά αρνητικό, «χρωματισμένο» από συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός, η απελπισία και η αποστροφή.

Για τις παρακολουθήσεις

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%). Για μια άλλη σημαντικήμ ωστόσο, μερίδα είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).

Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν.

Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η αξιολόγηση των κομμάτων

Σε ερώτηση για το πώς αξιολογούν τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες, η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 22%, ενώ αυτή που αφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.

Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία -ιδανικά- θα πλαισιώνεται και από το ΜεΡΑ25.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μοιάζουν πιο διχασμένοι: Το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜεΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

Επιλέγουν Μητσοτάκη για πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, ενώ για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.

Διαβάστε ακόμη: