search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Αγωνία για το κόστος θέρμανσης καθώς ο υδράργυρος πέφτει

Ένας τόνος καυσόξυλα στοιχίζει περί τα 240 ευρώ, την ώρα που ένα μέσο σπίτι χρειάζεται από 12 έως 18 τόνους για να βγάλει τον χειμώνα.

νας τόνος καυσόξυλα στοιχίζει περί τα 240 ευρώ, την ώρα που ένα μέσο σπίτι χρειάζεται από 12 έως 18 τόνους για να βγάλει τον χειμώνα.

Αγωνία επικρατεί στους πολίτες για το κόστος θέρμανσης σε περιοχές της Ελλάδας όπου ήδη το κρύο -ακόμη και τα πρώτα χιόνια- κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Νευροκόπι, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους 0 βαθμούς Κελσίου σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ενώ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή καταγράφονται ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Οι κάτοικοι του Νευροκοπίου φοβούνται την βαρυχειμωνιά που πλησιάζει, εν μέσω αυξημένου κόστους για τη θέρμανση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open, ένας τόνος καυσόξυλα στοιχίζει περί τα 240 ευρώ, την ώρα που ένα μέσο σπίτι χρειάζεται από 12 έως 18 τόνους για να βγάλει τον χειμώνα.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος θέρμανσης, ειδικά σε περιοχές όπως το Νευροκόπι, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ενδεικτικά, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αν πέρσι ξόδεψαν 2.000 ευρώ για να ζεσταθούν, φέτος τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται σε 3.500 – 4.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης στην πλατφόρμα myΘέρμανση

Υπενθυμίζεται ότι το myΘέρμανση είναι η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης.

Απευθύνεται σε όσους καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) και πληρούν τα κριτήρια χορήγησης με βάση την απόφαση Α.1156/2022 (ΦΕΚ Β’ 5646).

Στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές.

Στην πρώτη, με τίτλο «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στη δεύτερη, με τίτλο «ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Διευκρινίζεται ότι οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης δεν απαιτείται να υποβάλουν παραστατικά αγοράς, διότι η διασταύρωση αυτών γίνεται αυτόματα.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι ίδια σε σχέση με πέρυσι.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα εξής δικαιολογητικά:

  • Τον αριθμό της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων,
  • το ποσό/αξία της συναλλαγής,
  • τον ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης,
  • την επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε πρέπει να γίνει η εξής καταχώριση:

  • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο,
  • τον αριθμό της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά τον αριθμό που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών. Αυτό, αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης,
  • τον ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας.

Πέρα από την πρώτη καταβολή, που έχει προγραμματιστεί να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου, θα υπάρξουν ακόμα δύο πληρωμές:

  1. Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τη 15η Φεβρουαρίου 2023.
  2. Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Τι γίνεται με τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, επιπρόσθετα στην αίτηση και ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα εξής στοιχεία:

– τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

– τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

– τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

– τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

– το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων προβαίνουν σε ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής. Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Τέλος το επίδομα θέρμανσης είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Διαβάστε ακόμη: