search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Επιστολή τελεσίγραφο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για νέες ταρίφες

Προειδοποίηση για άρση εκπροσώπησης σε όσους δεν προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις

ΔΕΗ: Επιστολή τελεσίγραφο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες για νέες ταρίφες

Την προσγείωση σε εξωπραγματικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας φέρνει η νέα χρονιά για δέκα μεγάλες ενεργοβόρες μονάδες της βιομηχανίας καθώς τέλος του έτους εκπνέουν οι διετείς συμβάσεις με τη ΔΕΗ.

Ήδη, η Επιχείρηση έχει ενημερώσει με επιστολή της τις τελευταίες μέρες τις υπόλογες βιομηχανίες ότι από αρχές του έτους τα τιμολόγια θα προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς (indetex). Επικαλούμενη μάλιστα τον Κώδικα Προμήθειας υποστηρίζει ότι όποιες βιομηχανίες δεν προχωρήσουν σε νέα σύμβαση μέσα σε ένα εύλογο διάστημα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε άρση του μετρητή που σημαίνει ότι θα πάψει να τις εκπροσωπεί.

Στα τέλη του έτους λήγουν μεταξύ άλλων οι συμβάσεις της Βιοχάλκο του ομίλου Στασινόπουλου, της χαρτοποιίας ΜΕΛ, της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 του Τιτάνα και στα τέλη του 2023 της Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Οι βιομηχανίες που σε 15 μέρες ολοκληρώνονται οι συμβάσεις τους με τη ΔΕΗ ζουν με τη σκληρή αβεβαιότητα της επόμενης μέρας και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλίσουν μια κυβερνητική στήριξη που θα τις βοηθήσει να έχουν ένα σταθερό τιμολόγιο, όπως συμβαίνει και με άλλες βιομηχανίες στο εξωτερικό.

Για το 2022, η ενέργεια που καταναλώνουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από την ΔΕΗ ανέρχεται σε 3 τεραβατώρες. Με κάποιες εκτιμήσεις που κάνουν στελέχη της βιομηχανικής αγοράς το κόστος επιδότησης υπολογίζεται από 400 έως 600 εκατ. ανάλογα με την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς και το ύψος της στήριξης.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους, όπως επισημαίνουν θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αν οι βιομηχανίες τιμολογηθούν με βάση τις τρέχουσες τιμές. Επομένως λένε, στο κράτος θα απομείνει για να επιδοτήσει ένα ποσό κάτω από 200 εκατ. ευρώ. Κατά την πρόσφατη συνάντηση στο ΣΕΒ των βιομηχάνων με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για την βιομηχανία. Ωστόσο το θέμα έχει φτάσει πολύ ψηλά στο Μέγαρο Μαξίμου και διερευνώνται όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να στηριχθεί η υψηλή τάση.

Οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλείται στους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να πλήττεται η βιωσιμότητα, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου που έχει καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα οι βιομηχανίες που έχουν συμβάσεις με την ΔΕΗ, απολάμβαναν τιμολόγια κάτω από 100 ευρώ η μεγαβατώρα και πλέον καλούνται να πληρώσουν πάνω από 300 ευρώ δηλαδή έως και 5 ή 6 φορές πάνω. Η ΔΕΗ σύμφωνα με την βιομηχανία οχυρώνεται πίσω από το πλαφόν που έχει επιβάλλει  η κυβέρνηση από το καλοκαίρι στην ηλεκτροπαραγωγή, το οποίο της στερεί το περιθώριο εκπτωτικής πολιτικής, καθώς τα χρήματα αυτά ενισχύουν τις επιδοτήσεις στη χαμηλή κυρίως τάση. Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι από το καλοκαίρι έχει κοπεί κάθε διαπραγμάτευση με την ΔΕΗ.

Οι ενεργοβόροι πελάτες της επιχείρησης ζητούν –όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες- να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο εγγυημένων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις της αγοράς.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, η μέση τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία επιβαρύνθηκαν οι βιομηχανίες από τις αρχές του έτους έως και το Νοέμβριο του 2022, ήταν, μετά την επιδότηση,  172€/ΜWh, η οποία υπολογίζεται να εκτοξευτεί σε πάνω από  300€/ΜWh για το μήνα Δεκέμβριο,  μετά την μείωση του ύψους της ενίσχυσης.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή  προμήθειας του φυσικού αερίου κατά  την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου για τις βιομηχανίες είναι 160€/Μwh, τιμή από τις πιο υψηλές μεταξύ των κρατών μελών ΕΕ λόγω της σχεδόν μηδενικής επιδότησης.

Διαβάστε ακόμη: