Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε να δαπανηθούν επιπλέον 2.3 δισεκατομμύρια κορώνες (340 εκατομμύρια δολάρια) ως μέτρα στήριξης έναντι του πληθωρισμού, τα οποία θα έχουν ως πρωταρχικό στόχο την προστασία των ηλικιωμένων πολιτών της χώρας έναντι της ακρίβειας.

«Η κυβέρνηση εκκινεί σύντομα συνομιλίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, προκειμένου να καταλήξει σε ευρεία συμφωνία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Νικολάι Βάμεν.

Οι καταναλωτές στη Δανία έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας –η οποία, δεν περιλαμβάνει στο καταστατικό στόχο για τον ύψος των ανατιμήσεων, αλλά η κύρια εντολή είναι να προστατεύει τη σύνδεση της κορώνας με το ευρώ– έχει αναγνωρίσει την αύξηση των τιμών ως τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία της χώρας. Η αξιολόγηση της οικονομίας της Δανίας από τους διεθνείς οίκους είναι «ΑΑΑ».

Ο πληθωρισμός της Δανίας «σκαρφάλωσε» σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών και διαμορφώθηκε 10.1% τον Οκτώβριο, αλλά έκτοτε έχει υποχωρήσει στο 8.7%. Η προηγούμενη κυβέρνηση της Μέτε Φρέντρικσεν ενέκρινε πακέτα βοήθειας για τον πληθωρισμό συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων κορωνών, πέρυσι. Όταν σχημάτισε νέα κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, δεσμεύθηκε να εισαγάγει νέο «πακέτο» στήριξης για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος.

Διαβάστε ακόμη: