Η Σοσιαλδημοκράτισσα Πρωθυπουργός της Δανίας, η οποία κέρδισε με μικρή διαφορά στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες (01/11), υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της και ανέφερε ότι θα αρχίσει να διερευνά το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός συνασπισμού.

Η Πρωθυπουργός είχε προβάλλει στην προεκλογική της εκστρατεία, την ανάγκη ενός ευρέως συνασπισμού, πέρα από την παραδοσιακή διαίρεση αριστεράς – δεξιάς, υποστηρίζοντας πως «απαιτείται ενότητα, σε μία εποχή διεθνούς αβεβαιότητας».

Οι συνομιλίες αναμένεται να είναι μακροσκελείς, καθώς τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι «εχθροί» της κ. Φρέντρικσεν έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την προοπτική ενός συνασπισμού, καθιστώντας αβέβαιο το αποτέλεσμα.

«Θα χρειασθεί κάποιος χρόνος και θα απαιτηθούν συμβιβασμοί», τόνισε, κατά τη διάρκεια συζήτησης με άλλους κομματικούς ηγέτες και προσέθεσε πως ο σχηματισμός μίας νέας κυβέρνησης «θα είναι πολύ, πολύ μεγάλος μπελάς».

«Πιστεύω ολόψυχα ότι με την κλιματική κρίση, τον πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ευρώπη και μία ενδεχόμενη ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, πρέπει να αφήσουμε πίσω τις σκληρές εκφράσεις της προεκλογικής εκστρατείας και να έλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Η κατανομή των εδρών

Το αριστερό μπλοκ, το οποίο περιλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες, τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που έχει 179 έδρες, ενώ, το δεξιό μπλοκ κέρδισε 73 έδρες και ένα νεοπαγές κεντρώο κόμμα, έφθασε τις 16.

Διαβάστε ακόμη: