Σε δύο εβδομάδες περίπου αναμένεται η κατάθεση και του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2023. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού φαίνεται πως θα περιέχει αναθεώρηση βασικών μεγεθών του προσχεδίου που έχει κατατεθεί.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, ο πληθωρισμός αναμένεται να «κλείσει» φέτος στο 10%. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για την ταχύτητα του πληθωρισμού το τρέχον έτος, ανεβάζοντας τον πήχη στη περιοχή του 10%.
Η αλλαγή του ετήσιου πληθωρισμού από το 8,8% στο 10% προφανώς και φέρνει αλλαγές στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2022, αλλά και αλλαγές για το 2023.
Ως αποτέλεσμα, το «φούσκωμα» του ονομαστικού ΑΕΠ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του λόγου ΑΕΠ προς χρέος. Άρα, το νέος μέγεθος του ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, θα είναι μικρότερο του 169,1% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Στα θετικά, τουλάχιστον από την πλευρά των δημόσιων οικονομικών, προσμετράται και η αύξηση των φορολογικών εσόδων λόγω του πληθωρισμού.
Ο υψηλότερος πληθωρισμός όμως θα επηρεάσει αρνητικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το οποίο στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει υπολογιστεί έλλειμα 7,1%.
Σε ό,τι αφορά το 2023, προφανώς και ο υψηλότερος πληθωρισμός στα επίπεδα του 10% για το 2022 θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αποκλιμακωθεί στο 3%, που προβλέπεται στο προσχέδιο για το 2023.
Οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις που θα έρχονται από το 2022 θα αυξάνουν και την πίεση για νέα μέτρα το 2023 κυρίως στην ενέργεια. Να σημειωθεί για την ενέργεια αλλά και άλλα πρόσθετα μέτρα έχει προβλεφθεί αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2023.