Στο 9,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, της τάξης του 10,7%.

Πρόκειται για το 12ο διαδοχικό μηνιαίο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με την πίεση στην ΕΚΤ να παραμένει αμείωτη, την ώρα που προχωρά σε διαδοχικές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, αγνοώντας την επικείμενη ύφεση.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 200 μονάδες βάσης τους τελευταίους τρεις μήνες και υποσχέθηκε περαιτέρω σύσφιξη ήδη από τον Δεκέμβριο. Όμως οι αγορές έχουν αρχίσει να προβλέπουν επιβράδυνση των αυξήσεων των επιτοκίων καθώς διαφαίνεται ύφεση και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 12% τον Σεπτέμβριο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Λιθουανία (22%), ενώ τη μικρότερη η Γαλλία (7,1%).

Η ενέργεια στο +41,9%

H ενέργεια εκτιμάται ότι κατέγραψε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Οκτώβριο (41,9%, έναντι 40,7% τον Σεπτέμβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,1%, έναντι 11,8% τον Σεπτέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,0%, έναντι 5,5% τον Σεπτέμβριο) και τις υπηρεσίες (4,4%, έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο).

Διαβάστε ακόμη: