Οι κεντρικές τράπεζες επέλεξαν ως, μάλλον μοναδική, συνταγή τιθάσευσης του πληθωρισμού, την αύξηση των επιτοκίων.

Αλλά, δυστυχώς, ο πληθωρισμός δεν υπακούει και συνεχίζει την τρελή και καταστροφική οικονομικά και κοινωνικά ανοδική πορεία του.

Όταν μάλιστα ακούγονται απόψεις τύπου “αν ο πληθωρισμός μένει το 8% και πάνω, τότε τα επιτόκια θα πρέπει να πάνε στο 9%”, αντιλαμβάνεστε ότι η λογική πάει περίπατο και οι κοινωνίες εξοβελίζονται σε ακραίες καταστάσεις που έχει χρόνια να γνωρίσει το οικονομικά πιο ευκατάστατο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Οι φωνές πλέον πολλών οικονομολόγων γίνονται ολοένα και δυνατότερες και συνομολογούν στο γεγονός ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι αναποτελεσματική.

Οι οποίοι συγχρόνως προειδοποιούν ότι οι συνεχείς και επιθετικές αυξήσεις των κεντρικών τραπεζών, βυθίζουν τις οικονομίες στο χείλος μίας καταστρεπτικής ύφεσης.

Και κατονομάζουν ταυτόχρονα ως βασικούς υπαίτιους της αύξησης των τιμών, την ανεξέλεγκτη αγορά ενέργειας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προϋπήρχαν και επιτάθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την μη ελεγχόμενη κερδοσκοπία των επιχειρήσεων.

Μου έκανε μάλιστα μεγάλη εντύπωση, όχι τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αλλά ως προς ποιος το λέει, μία δήλωση της Κλαούντια Σαμ, πρώην οικονομολόγου της Fed παρακαλώ.

Η οποία ανέφερε ότι ” η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού δεν είναι ούτε η ζήτηση ούτε η εργασία, η πτώση των τιμών δεν έρχεται ακριβώς για το λόγο αυτό. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, η Fed κάνει πόλεμο εναντίον τους”!!!

Προφανώς, για να καλύψει την αργοπορία της να πάρει έγκαιρα μέτρα και να μην φτάσει στη γνωστή συνταγή της αύξησης των επιτοκίων, που ήδη κοστίζει σε θέσεις εργασίας, ακρίβεια και χτύπημα των μεσαίων και κάτω εισοδηματικών τμημάτων του πληθυσμού.

Αλλά, μην πάμε απέναντι, έχουμε τη δική μας κεντρική τράπεζα, την ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται για μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, αγνοώντας ότι συμβαίνει στην ευρωπαϊκή κοινωνία, όπου ο κόσμος αδυνατεί, όχι μόνο να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία και στις κονσέρβες.

Και αγνοεί ακόμα και τις επίσημες εκθέσεις έγκυρων ξένων οίκων που προειδοποιούν για κύμα ύφεσης, που θα σαρώσει ευρύτατα κοινωνικά στρώματα.

Διαβάστε ακόμη: