Έως τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά και έως τα 100 δολάρια το βαρέλι πιθανολογείται ότι θα φτάσουν οι τιμές χρυσού και πετρελαίου αντίστοιχα, τους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με την Citi.

Ο Aakash Doshi, επικεφαλής του τμήματος έρευνας εμπορευμάτων του οίκου, παραθέτει τρεις πιθανούς καταλύτες: Εάν αυξηθούν σημαντικά οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες, ή προκληθεί στασιμοπληθωρισμός ή η παγκόσμια οικονομία διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, ο χρυσός, που αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 2.016 δολάρια, μπορεί να εκτοξευθεί έως 50%.

Σε πρόσφατη έκθεση που υπογράφει ο Doshi και άλλοι ερευνητές της Citi ως «πιθανός καταλύτης για τα 3.000/ουγγιά είναι η επέκταση της τάσης για αποδολαριοποίηση των κεντρικών τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που θα προκαλέσει δυσπιστία προς το δολάριο». Εκτιμούν πως τα παραπάνω ενδέχεται να διπλασιάσουν την αγορά χρυσού από τις τράπεζες δημιουργώντας πρόβλημα στην βιομηχανία κοσμημάτων που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ζήτησης χρυσού.

Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες έχουν αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ τα τελευταία χρόνια, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους και να μειώσουν τους πιστωτικούς κινδύνους. Στην πρώτη θέση αγοράς ράβδων βρίσκονται η Κίνα και η Ρωσία ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Τουρκία και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (WGC), οι κεντρικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, για δύο συνεχόμενα έτη ξεπέρασαν τους 1.000 τόνους καθαρών αγορών. Ο Doshi σχολίασε στο CNBC ότι «εάν αυτό συνεχιστεί και η ποσότητα διπλασιαστεί στους 2.000 τόνους, θα ωφελήσει σημαντικά την τιμή του χρυσού».

Παγκόσμια ύφεση;

Μια παγκόσμια οικονομική ύφεση, θα ωθούσε πιθανότατα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια. Προς το παρόν κάτι τέτοιο μοιάζει πολύ μακρινό αλλά σε περίπτωση που τα επιτόκια πέσουν στο 1% ή χαμηλότερα ο δρόμος για τα 3.000/ ουγγιά θα είναι πλέον ανοιχτός, κατά τον Doshi.

Η τιμή του χρυσού τείνει να έχει αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Όταν τα επιτόκια υποχωρούν, η αγορά χρυσού θεωρείται πιο ελκυστική από πηγές σταθερού εισοδήματος όπως τα ομόλογα. Τα επιτόκια της Fed βρίσκονται στο εύρος-στόχο του 5,25-5,5% από τον Ιούλιο του 2023, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2001. Οι αγορές εκτιμούν ότι η μείωση θα συμβεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Πέραν των τριών ανωτέρω σεναρίων, η Citi διατηρεί τον στόχο για τον χρυσό στα 2,150 δολάρια/ουγγιά το δεύτερο μισό του 2024 και λίγο πάνω από τα 2.000 δολάρια για το πρώτο μισό. Στο τέλος του έτους κατά τον Doshi, ίσως σημειωθεί ρεκόρ τιμής.

Πετρέλαιο στα 100 δολάρια;

Η έκθεση της Citi εξετάζει το ενδεχόμενο της επανόδου της τιμής του πετρελαίου σε τριψήφιο αριθμό. Κατά τον Doshi, καταλύτες που θα οδηγούσαν το πετρέλαιο στα 100 δολάρια ανά βαρέλι είναι οι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι , οι περαιτέρω περικοπές από τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC+) και τα εμπόδια στον εφοδιασμό από περιοχές κλειδιά στην παραγωγή πετρελαίου.

Ο τρέχων πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς δεν έχει επηρεάσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου. Μόνη σημαντική επιρροή είναι οι επιθέσεις των Χούθι από την Υεμένη σε δεξαμενόπλοια και άλλα πλοία που διέσχιζαν την Ερυθρά θάλασσα.

Το Ιράκ ως εξέχων παραγωγός πετρελαίου έχει πληγεί από την διαμάχη και οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη θα επηρεάσει άμεσα τους προμηθευτές του OPEC+. O Doshi εκτιμά ότι το Ιράν, το Ιράκ, η Λιβύη και η Βενεζουέλα είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στον εφοδιασμό σε περίπτωση που ο πόλεμος επεκταθεί προς τη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να συζητούν αυστηρές κυρώσεις για Ιράν και Βενεζουέλα.

Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τα ρωσικά αποθέματα, σε περίπτωση που η Ουκρανία επιτεθεί σε ρωσικά διυλιστήρια με drone.

Διαβάστε ακόμη: