Διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, υποσχέθηκε –αφού δώσει ο επόπτης την έγκριση του- ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, στους μετόχους της τράπεζας κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Και μπαίνει σε εφαρμογή το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών με στόχο την ενίσχυση της τιμής.

«Περιμένουμε ότι το 2023 θα είναι μία εξαιρετική χρονιά και θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα του μερίσματος» ανέφερε ο κ. Μεγάλου τονίζοντας πως η μετοχή της Πειραιώς σημειώνει άνοδο 94% από την αρχή του χρόνου, και ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χατζηνικολάου συμπλήρωσε: «Οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας».

Χθες η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη και υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς, όπως και την απόκτηση ιδίων μετοχών της τράπεζας (Share buy-back Programme).

Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου: Σαν κίνηση η επαναγορά είναι ενισχυτική της τιμής της μετοχής, που έχει ανέβει 94% από την αρχή του χρόνου.

Η τράπεζα πήρε το «πράσινο» φως να προχωρήσει στην απόκτηση έως 20 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου, και με εύρος τιμής από τα 0,75 ευρώ- 5 ευρώ ανά μετοχή. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών και το κόστος για το 2023 δεν θα ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ.

Η επαναγορά του 1,6% θα γίνει είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -το οποίο κατέχει το 27% της τράπεζας- με τη διαδικασία αποπένδυσης να ξενικά, ή μέσω του ΧΑ.

Από το βήμα τη Γενικής Συνέλευσης ο κ. Μεγάλου ανάφερε πως η χώρα είναι κοντά στη ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μια δεκαετία.

Υπογράμμισε πως θα επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι του επικαιροποιημένου στρατηγικού σχεδίου 2023-2025 και προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης για την οικονομίας 3,5% φέτος.

Αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, σημειώνοντας πως: Η ταχύτητα της ανάκαμψης, αλλά και η αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποτελέσουν αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τον τραπεζικό τομέα και τον Όμιλο Πειραιώς ειδικότερα.

Όπως είπε ο κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε 5 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις μέχρι το 2025 -και συνολικά 8 δισ., συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων-, για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα