Οι Έλληνες τραπεζίτες περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η υπόθεση με την εταιρεία που ενώ ξεκίνησε με την φιλοδοξία να γίνει ο «εθνικός πρωταθλητής» στις ιχθυοκαλλιέργειες, και ώρα κινδυνεύει να πνιγεί…

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη τις επόμενες εβδομάδες και αφού:

-Ολοκληρωθεί το due diligence που έχουν αποφασίσει οι τράπεζες

-Οι επικεφαλής της εταιρείας δώσουν σαφείς εξηγήσεις γιατί αναθεώρησαν επι τα χείρω το business plan της Avramar και ενώ περίμεναν EBITDA 50 εκατ ευρώ για το 2023, τα περιόρισαν σε σε 30 εκατ. ευρώ, ενώ ζήτησαν και νέο δάνειο 15 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.

-Και αφού οι ειδικοί από τη Νορβηγοί, μπουν στις δεξαμενές της εταιρείας και μετρήσουν τον πληθυσμό των ψαριών.

Ειδικά η καταμέτρηση των ψαριών είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι τα δάνεια έχουν ως εγγύηση τα ψάρια…

Η εξίσωση είναι δύσκολη, διότι οι τράπεζες αναδιάρθρωσαν τον δανεισμό των εταιρειών που συγχωνεύθηκαν – Νηρεύς, Σελόντα, Περσεύς- το 2019 και δημιούργησαν την AVRAMAR.

Συγκεκριμένα αναδιαρθρώθηκαν δάνεια 250 εκατ. ευρώ και δόθηκαν άλλα 100 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Παράλληλα η εταιρεία είχε άλλα 75 εκατ. ευρώ δανεισμό που εξυπηρετούσε, ενώ στο τέλος του 2022 έλαβε και δάνειο 30 εκατ. ευρώ με την εγγύηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο προβληματισμός των τραπεζών είναι έντονος για την επόμενη μέρα της AVRAMAR και εκτιμούν ότι τους έκρυψε την πραγματική εικόνα της εταιρείας.

Να σημειωθεί πως η έκθεση των τραπεζών στον δανεισμό της εταιρείας είναι: 45 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα, 75 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, 90 εκατ. ευρώ η Eurobank, 130 εκατ. ευρώ η Πειραιώς και η Attica Bank 5 εκατ. ευρώ.

Και αυτός είναι ο λογαριασμός που θα βαρύνει τις τράπεζες καθώς θεωρείται βέβαιο ότι τα δάνεια ουσιαστικά έχουν «σκάσει».

Και αυτός είναι ο λόγος -που αν και δάνεια προς το παρόν στα χαρτιά φαίνονται ως εξυπηρετούμενα-, η Η Alpha Bank τα έχει περάσει στην Cepal, το ίδιο έχει πράξει και η Πειραιώς με τα δάνεια να τα διαχειρίζεται η Intrum, η Εθνική πρώτη είχε περάσει τα δάνεια στην διεύθυνση καθυστερήσεων και κάτι ανάλογο θα κάνει προσεχώς η Eurobank με την doValue να αναλαμβάνει τη διαχείριση τους.

Διαβάστε περισσότερα