Πολύ έγκαιρα το radar ασχολήθηκε με τη νέα τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στη διαχειρίστρια εταιρεία Avramar, η οποία ανέλαβε προ ετών να εξυγιάνει το τρίο της επιτυχίας-αποτυχίας των εταιρειών Νηρέας, Σελόντα και Ανδρομέδα.

Τα ερωτήματα εδώ για την τρύπα των 340 περίπου εκατ. ευρώ, που όπως φαίνεται θα κληθούν να πάρουν πάνω τους οι πιστώτριες τράπεζες, είναι πολλά, παλιά και καινούργια.

Για τα παλιά και το πως έδιναν αβέρτα δάνεια οι τότε διοικήσεις τραπεζών σε εταιρείες που δεν είχαν μέλλον και τα πάγιά τους ήταν τα…ψάρια, οι απαντήσεις ουσιαστικά δεν δόθηκαν ποτέ και φυσικά ποτέ δεν αποδόθηκαν και οι ευθύνες.

Avramar – Για τα νέα ερωτήματα, όμως, θα πρέπει να δοθούν σαφείς εξηγήσεις.

  • Πως είναι δυνατόν, οι τράπεζες, να μην ελέγχουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ή καθόλου) την εφαρμογή του business plan της Avramar και να φτάνουν σήμερα στο σημείο να μιλούν για καταστρατήγησή του και μη εφαρμογή του;
  • Δεν υπήρχε εντεταλμένη υπηρεσία, αρμόδιος υπάλληλος, στέλεχος, διευθυντής που να έχει εικόνα για το τι συμβαίνει; Δηλαδή, δίνονται εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω, έστω στοιχειώδης, έλεγχος για τη χρήση τους; Κυρίως δε για τα ποσά που δόθηκαν επιπρόσθετα, περίπου 50 εκατ. ευρώ, δεν αναρωτήθηκαν πως και που χρησιμοποιήθηκαν;

Οι ευθύνες είναι βαριές και τις αναγνωρίζει σε συνομιλία του με τη στήλη υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, αναφέροντας ότι σαφώς η Avramar απέκρυψε εντέχνως τα προβλήματα για μεγάλο διάστημα, αλλά, “μία επιτόπια έρευνα από την πλευρά μας θα είχε εντοπίσει την κακοδιοίκηση και την πορεία προς το χειρότερο των επιχειρήσεων αυτών, που ενοποιήθηκαν, όπως ενοποιήθηκαν, μέσα σε μία νύχτα”.

Και προσθέτει ότι οι τράπεζες, θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες και από τους δύο βασικούς μετόχους της διαχειρίστριας εταιρείας (σ.σ: Mubadala και Amerra), καθώς υπάρχουν ρήτρες από την αρχική συμφωνία. Αν πράγματι υπάρχουν ρήτρες, που να κατοχυρώνουν τις τράπεζες, τότε σαφώς θα πρέπει να ενεργοποιηθούν.

Αλλά, αυτή η ιστορία των τριών εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι πιθανόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και για άλλες ομοειδείς περιπτώσεις…

Διαβάστε περισσότερα