Στο μεγάλο χαμένο της εκλογικής «μάχης της Κρήτης» αναδείχθηκε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν και «πήρε πάνω του» τις εκλογές της 25ης Ιουνίου περιοδεύοντας επί τριήμερο στη Μεγαλόνησο κατά την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα των εκλογών , έχασε σε όλα τα μέτωπα.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης δεν κατόρθωσε να ανακτήσει δυνάμεις , αλλά αντίθετα σημείωσε και νέες απώλειες έναντι των εκλογών του Μαΐου.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στους τρεις από τους τέσσερις νομούς στην τρίτη θέση της κατάταξης , με ποσοστά σημαντικά κατώτερα από το ΠΑΣΟΚ.

Θα μπορούσε επίσης να παρατηρήσει κανείς ότι τον ΣΥΡΙΖΑ «έσωσε» στην Κρήτη ο Παύλος Πολάκης αφού ο νομός Χανίων είναι η μοναδική περιφέρεια στην οποία το κόμμα βρέθηκε στη δεύτερη θέση.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αγγίζει τον Αλέξη Τσίπρα, προέκυψε στο νομό Ρεθύμνου.

Υπενθυμίζεται ότι στο ψηφοδέλτιο του νομού τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής για να συμβολίσει όπως είχε ανακοινωθεί πριν τις εκλογές «μήνυμα ενότητας προς το εσωτερικό του κόμματος αποτελεί η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κατέβει στο Ρέθυμνο για να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ισχυρή συμβολική κίνηση η προσωπική του συμμετοχή στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα στο νομό ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 18,71% των ψήφων έναντι 21,03% που είχε συγκεντρώσει το Μάϊο και φυσικά δεν εξέλεξε βουλευτή αφού το ΠΑΣΟΚ στον ίδιο νομό πήρε 25,71% έναντι 21,47% του Μαΐου εκλέγοντας έναν εκ των δύο βουλευτών της διεδρικής περιφέρειας.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας , εσωκομματικά μπορεί να υποστηρίξει ότι έκανε τα πάντα για την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού, που ως γνωστόν ανήκει στην εσωκομματική αντιπολίτευση και στην τάση της «Ομπρέλας».

Ατυχείς ήταν οι επιλογές του κ Τσίπρα και στις δύο άλλες περιφέρειες στις οποίες έθεσε υποψηφιότητα: Στην Β2 Δυτικού Τομέα της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε ποσοστό 21,13% έναντι 22,73% του Μαΐου και εκλέγει μόνο δύο βουλευτές. Πρώτη στην κατάταξη είναι η Έφη Αχτσιόγλου , ενώ δεύτερη η Ρένα Δούρου.

Προφανώς είναι πολύ δύσκολο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκτοπίσει από την Βουλή την πρώην περιφερειάρχη Αττικής.

Έτσι μόνη του επιλογή είναι να προτιμήσει την έδρα της Α΄Πειραιώς , που ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 16,57% των ψήφων έναντι 18,19% , αποστερώντας την έδρα από τον παλαίμαχο αγωνιστή της Αριστεράς Θοδωρή Δρίτσα.

Διαβάστε περισσότερα