(upd) Με ράλι άνω του 7% και τις τράπεζες στο +15% υποδέχεται το χρηματιστήριο Αθηνών στη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Οι επενδυτές προεξοφλούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα νωρίτερα από ότι αναμενόταν, με την επόμενη αξιολόγηση να έρχεται από τον οίκο Fitch στις 9 Ιουνίου.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 7,15% στις 1.213,35 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών στα 221,03 εκατ. ευρώ.

Τελευταία φορά που η αγορά ήταν στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, ήταν στη συνεδρίαση της 28ης Ιουλίου 2014 (1.213,31 μονάδες).

Άνοδο 7,41% καταγράφει ο FTSE 25, στις 2.972,00 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι 13,23% στις 998,09 μονάδες.

Credit positive για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τη συνέχεια στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που υποδηλώνει η νέα ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να προκύψει από τις επόμενες εκλογές, μετά τον θρίαμβο Μητσοτάκη στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής (21/5).

Εκρηκτική άνοδος στις τράπεζες

Ανοδικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Εθνικής (+17,05%), της Alpha Bank (+15,92%), της ΔΕΗ (+15,56%), της Eurobank (+14,79%) και της Πειραιώς (+14,35%).

Ανοδικά κινούνται οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+15,63%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας(+10,89%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+6,83%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Πειραιώς και η Alpha Bank με 11.067.418 και 17.554.401 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Πειραιώς με 29,54 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 23,83 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 104 μετοχές, 14 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές, ενδεικτικό του θερμού κλίματος που επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ομόλογα

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί 10 μονάδες βάσης στο 3,97%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο 2022.   Το spread  αποκλίμακώνεται προς τις  150 μονάδες βάσης.

Διάθεση ρίσκου από τους επενδυτές

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, ο εκλογικός κύκλος ήταν το τελευταίο εμπόδιο για τις ελληνικές μετοχές. Με αυτό το εμπόδιο να έχει ξεπεραστεί, η Eurobank αναμένει μια απότομη ανοδική ανατιμολόγηση των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται για την ελκυστική ελληνική ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια (ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 2-3%, ελκυστικά χαρακτηριστικά χρέους, φθηνές αποτιμήσεις).

Υποστηρίζει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κλίνουν προς μια στάση υπέρ του ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιό τους προς μετοχές με υψηλότερο beta, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, οι οποίες αναμένει ότι θα είναι από τους κύριους ωφελημένους από την ηχηρή νίκη της ΝΔ.

H Eurobank Equities συστήνει ΔΕΗ (σε αντικατάσταση του ΟΤΕ) και Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές. Επίσης διατηρεί τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τον Μυτιληναίο.

Η Optima Bank σημειώνει ότι υπό το φως των εκλογών και της ηχηρής νίκης του κυβερνώντος κόμματος, που ανοίγει τον δρόμο για σχηματισμό κυβέρνησης στις επαναληπτικές εκλογές αναμένεται επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς στη δεύτερη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο να διασφαλιστεί: α) η θετική τροχιά ανάπτυξης του ΑΕΠ , β) η περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους σε σχετικούς όρους και γ) η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, πιθανόν το β’ εξάμηνο του 2023.

Η Axia τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο βγαίνει εκτός πλαισίου για την Ελλάδα.

Τα παραπάνω θα πρέπει να οδηγήσουν στην πολύ θετική αντίδραση της ελληνικής αγοράς μετοχών με βάση τις προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με την Axia ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

Αλλά το σημαντικό είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Διαβάστε περισσότερα