Ευχάριστα έχουν εκπλήξει τα πρώτα αποτελέσματα του 2024 από τις, λίγες ακόμη ομολογουμένως, εισηγμένες, δίνοντας έναν αισιόδοξο τόνο για τη φετινή χρήση, αν και ο πήχης της κερδοφορίας από το 2023 έχει μπει ψηλά.

Με την ελληνική οικονομία όμως να αναμένεται να τρέξει με υψηλότερους ρυθμούς, άλλωστε, σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρωζώνης, τον πληθωρισμό να ακολουθεί τάση αποκλιμάκωσης και τα επιτόκια να αναμένεται να μειωθούν έστω και ελαφρώς, οι προσδοκίες για τη νέα χρονιά είναι μεγάλες. Όπως και οι στόχοι και οι κατευθυντήριες γραμμές, δύο απαραίτητα συστατικά που εξετάζουν και τα ξένα κεφάλαια όταν διερευνούν τις ευκαιρίες τοποθέτησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Στο επίκεντρο φυσικά τίθενται οι «μεγάλοι» του ΧΑ, οι οποίοι και θα δώσουν τον τόνο της εισροής των κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών, δεδομένου του ότι η ενδεχόμενη ένταξη σε watch list του ελληνικού χρηματιστηρίου υπό την προοπτική της αναβάθμισης, θα σημάνει και την αντίστοιχη ένταξή πολλών εισηγμένων σε watch list των υποψηφίων επενδυτών. Ειδικά εκείνων που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI ή του FTSE Russell, διερευνώντας τα guidance των εισηγμένων που έχουν κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ποιοι είναι οι στόχοι των 10 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένων

Coca Cola HBC

Μετά από ένα δυνατό πρώτο τρίμηνο, η διοίκηση της εισηγμένης με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, εκτιμά ότι το μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον θα παραμείνει δύσκολο. Έτσι, επιβεβαίωσε τις κατευθυντήριες γραμμές μας για το 2024:

–          Επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου αύξησης των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση για τον Όμιλο στο εύρος 6-7%.

–          Σε συγκρίσιμη βάση, το κόστος πωληθέντων ανά κιβώτιο αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ χαμηλού και μέσου μονοψήφιου ποσοστού ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής επίδρασης του πληθωρισμού, των συναλλαγματικών διαφορών από συναλλαγές και των συναλλαγματικών διαφορών μετατροπής των αποτελεσμάτων στο νόμισμα αναφοράς του Ομίλου.

–          Αύξηση των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση στο εύρος 3% με 9%.

Τράπεζες

Υψηλότερη πιστωτική επέκταση, διατήρηση της κερδοφορίας στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και τη διανομή μερισμάτων είναι οι στόχοι των τραπεζικών διοικήσεων τόσο για το 2024, όσο και για την επόμενη διετία.

Σε αυτήν την «εικόνα» η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα συνεχιστεί, καθώς οι δείκτες ακόμη δεν έχουν εναρμονιστεί με το μέσο ευρωπαϊκό, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί. Στο επίκεντρο θα παραμείνουν και φέτος τα επιτοκιακά έσοδα, με τις διοικήσεις να αναμένουν μείωση τους, κυρίως λόγω της μετατόπισης από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Στο μέτωπο της απόδοσης κεφαλαίου, η Eurobank αναμένει να διαμορφωθεί στο 18% το 2024 και στο 15% περίπου τα επόμενα έτη, ενώ το ποσοστό διανομής κερδών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά και θα προσεγγίσει το 50% των κερδών το 2026.

Η Alpha Bank, περιμένει έσοδα 2,1 δισ. ευρώ το 2024 και Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων 13% φέτος. Σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια στόχος είναι ο δείκτης  NPE από το 6% να περιοριστεί στο 5% το 2024.

Η Εθνική, αναμένει απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 15% το 2024 και κέρδη ανά μετοχή περίπου 1,2 ευρώ. Επίσης, στοχεύει δείκτη NPEs κάτω του 3% το 2026 από περίπου 3,5% το 2024 και 3,7% το 2023.

Η Πειραιώς στοχεύει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη το 2024 θα είναι η περαιτέρω περιστολή του κόστους με μείωση προσωπικού, που πρέπει να περιοριστεί στα 7.000 άτομα με νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – το οποίο θα είναι το τελευταίο της Πειραιώς.

ΟΤΕ

Με την διοικητική αλλαγή να είναι δρομολογημένη, καθώς ο Κ. Νεμπής θα πάρει τα ηνία από τον Μ. Τζαμάζ τον Ιούνιο, ο ΟΤΕ για το 2024 αναμένει περαιτέρω αύξηση των λειτουργικών κερδών, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τα έσοδα. Επίσης, προτίθεται να διανείμει περίπου το 95% των ελεύθερων ταμειακών ροών, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά 85% για το 2023 και το 84% για το 2022. Οι επενδύσεις Ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH. Επίσης, μέσα στον Ιούνιο πιθανόν να έχουμε και την επικύρωση της πώλησης της Telekom Romania Mobile, από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ρουμανίας.

ΟΠΑΠ

Την φήμη του ως μερισματοφόρος μετοχή θα επιβεβαιώσει και φέτος ο ΟΠΑΠ, ο οποίος σχεδιάζει τη διανομή μερίσματος συνολικά στα 1,85 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που σημαίνει ότι η μερισματική απόδοση θα ξεπεράσει το 11%.

Άλλωστε, έχει ανοίξει μια χρονιά κατά την οποία το πλήθος των αθλητικών διοργανώσεων θα ενισχύσει την πορεία των μεγεθών του Οργανισμού. Στόχος είναι το GGR να κυμανθεί στα 2,15 -2,2 δισ. ευρώ για το GGR, δηλαδή 3% – 5,5% έναντι της περυσινής χρήσης, με EBITDA στα 750 – 770 εκατ. ευρώ.

Mytilineos

Σαφώς η βασική εξέλιξη που αναμένει η αγορά από τον Μυτιληναίο είναι οι ενέργειες για την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ίσως και να το δικαιούται για το μέγεθος του, καθώς συνεισφέρει στο 3% του ελληνικού ΑΕΠ, με στόχο το 2024 να φτάσει το 4% του ΑΕΠ της χώρας. Το 70% των πωλήσεων του ομίλου κατευθύνεται προς τις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα, όλο και μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας προέρχεται από τη δραστηριότητα στον τομέα των δικτύων, όπου είναι ειλημμένη η απόφαση της ανώτατης διοίκησης για ενίσχυσή του με υλικούς και ανθρώπινους πόρους, προσβλέποντας σε μια «χρυσή δεκαετία» στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης.

ΔΕΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γ. Στάσσης, έχει θέσει για το 2024 στόχο καθαρής κερδοφορίας στα 300-400 εκατ. ευρώ, καθώς όταν οι τιμές είναι πτωτικές κερδίζει από την προμήθεια και όταν είναι ανοδικές από την παραγωγή. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,7 δισ., ενώ αναμένονται και νέες πρωτοβουλίες επέκτασης και ανάπτυξης που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Επίσης, επενδύσεις 680 εκατ. ευρώ θα έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΗ μέχρι το 2026 στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επέκταση της οπτικής ίνας. Στην ανάπτυξη του Fiber-to-the-home, το πλάνο προχωράει έχοντας φτάσει σε 140.000 σπίτια στην Αττική στο τέλος του 2023 και 185.000 στο τέλος Μαρτίου 2024. Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025.

Jumbo

Με μία ακόμη μερισματοφόρο μετοχή, στο ταμπλό η Jumbo δείχνει την εκτίμηση της αγοράς στη διοίκησή της. Οι στόχοι όμως για το 2024 θα επανεκτιμηθούν τον Μάιο, καθώς εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κρίση στη Μέση Ανατολή, με τη διοίκηση να έχει δηλώσει ότι είναι οριακά πιο πιθανό να επαναλάβει ή να βελτιώσει τις προβλέψεις της.

Εσχάτως η εταιρεία εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαια της Trade Estates, με την αγορά να εκτιμά ότι θα συνεργαστούν στο μέτωπο της διαχείρισης ακινήτων, ειδικά των καταστημάτων της Jumbo. Μέχρι στιγμής, επισήμως δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τη δημιουργία εμπορικής σχέσης (π.χ. άνοιγμα καταστήματος στα πάρκα της Trade Estate, καθώς είναι πολύ ακριβό).

Διαβάστε ακόμη: