Κλειστές θα είναι τις επόμενες ημέρες οι τράπεζες λόγω Πάσχα.

Η μεταφορά της Πρωτομαγιάς και το Πάσχα 2024 «κρατούν» κλειστές τις τράπεζες και φέρνουν αλλαγές στις πληρωμές.

Τελευταία μέρα που θα είναι ανοιχτές οι τράπεζες είναι την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου και θα ανοίξουν ξανά την Τετάρτη 9 Μαΐου, δηλαδή θα παραμείνουν κλειστές για 5 ημέρες.

Η επίσημη ενημέρωση των τραπεζών:

«Σημαντική ενημέρωση – Μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από τη Μ. Πέμπτη 02 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου.

Επίσης, κλειστό θα παραμείνει το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου».

Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως η Μεγάλη Παρασκευή (3/5) είναι υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 13.00 της Μεγάλης Παρασκευής. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, η Μεγάλη Παρασκευή δεν περιλαμβάνεται στις υποχρεωτικές αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν σε περίπτωση που η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαρακτηρισθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Το Μεγάλο Σάββατο (4/5) είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζόμενους που νόμιμα απασχολούνται Σάββατο στον ιδιωτικό τομέα, εκτός αν έχει καθιερωθεί αργία ή ημιαργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Για την Κυριακή του Πάσχα (5/5) ισχύει ο γενικός κανόνας της Κυριακής αργίας, δηλαδή απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων.
Όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες δικαιούνται τα παρακάτω:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό): Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχοληθούν Κυριακή άνω των 5 ωρών δικαιούνται πρόσθετα και αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό), σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα Κυριακής (όπως και υποχρεωτικής αργίας), αυτοί υπερισχύουν.

Η Δευτέρα του Πάσχα (6/5) είναι από το νόμο ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους. Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

  • αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν
  • στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
  1. αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
  2. αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα του Πάσχα, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν.

Τα παραπάνω για τις από τον νόμο ημέρες υποχρεωτικής αργίας ισχύουν φέτος και για την Τρίτη του Πάσχα (7/5), ημέρα στην οποία μεταφέρθηκε με Υπουργικές Αποφάσεις (Β΄1406/2024, Β΄1836/2024) η Πρωτομαγιά.

Αργίες 2024: Πόσο τριήμερα «ξεκούρασης» απομένουν για φέτος

Για το 2024, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη δύο τριήμερα για φέτος. Το πρώτο στην αργία του Αγίου Πνεύματος, που πέφτει φέτος στις 24 Ιουνίου, και το δεύτερο την 28η Οκτωβρίου.

Οι αργίες του 2024 (με το Πάσχα):

  • Πρωτομαγιά: Τετάρτη 1 Μαΐου (Επίσημη αργία ορίστηκε η 7η Μαΐου)
  • Μεγάλη Παρασκευή: 3 Μαΐου 2024
  • Μεγάλο Σάββατο: 4 Μαΐου 2024
  • Κυριακή του Πάσχα: 5 Μαΐου 2024
  • Δευτέρα του Πάσχα: 6 Μαΐου 2024
  • Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
  • Δεκαπενταύγουστος: Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
  • 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
  • Χριστούγεννα: Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
  • Σύναξη της Θεοτόκου: Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Τα τριήμερα του 2024 (εκτός του Πάσχα):

  • Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2024: 22 – 24 Ιουνίου
  • Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου 2024: 26 – 28 Οκτωβρίου

Διαβάστε ακόμη: