Χωρίς να κρύβει σημαντικές εκπλήξεις και μεγάλες παγίδες για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται από Δευτέρα η έναρξη των διαδικασιών για τα stress test που θα διενεργηθούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή ( ΕΒΑ).

Δύο είναι τα βασικά σενάρια – υποθέσεις που θα ληφθούν υπόψη χρονικό ορίζοντα το 2025.

Ως προς την ανάπτυξη θα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τις οποίες η ανάπτυξη θα περιοριστεί φέτος κοντά στο 1,5% εξαιτίας της αναμενόμενης κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και της σημαντικής υποχώρησης του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Επιπλέον, τόσο η δημοσιονομική πολιτική, όσο και η νομισματική πολιτική, αναμένεται να επιδράσουν ανασταλτικά στην οικονομική δραστηριότητα το 2023.

Τα επόμενα έτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ανακάμψει, φθάνοντας το 3% το 2024 και το 2,8% το 2025.

Για τον πληθωρισμό με βάση ότι οι βασικοί μοχλοί της δυναμικής ανόδου του επιπέδου των τιμών από την πλευρά της προσφοράς και του κόστους έχουν μετριαστεί τους τελευταίους μήνες, εκτιμάται ότι το σημείο κορύφωσης (peak) του πληθωρισμού έχει παρέλθει και έχει ξεκινήσει σταδιακά η καθοδική του πορεία, όπως αποτυπώνεται και στις προβλέψεις διαφόρων οργανισμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) .

Ο παράγων εκείνος που αναμένεται να προβληματίσει την ΕΒΑ είναι οι τιμές των ακινήτων για τις οποίες αναμένεται πτώση 10% περίπου , που όπως είναι φυσικό θα επηρεάσουν άμεσα και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι κίνδυνοι για τη στεγαστική αγορά, ωστόσο, εντείνονται λόγω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και των πιο σφιχτών πιστωτικών κανόνων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) , που έχει ενεργή συμμετοχή στη διενέργεια των stress tests, συστήνει στενή παρακολούθηση του τομέα των εμπορικών ακινήτων, εστιάζοντας στα «τρωτά» σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο κλάδος είναι επί του παρόντος ευάλωτος σε κυκλικούς κινδύνους που σχετίζονται με τον αυξημένο πληθωρισμό, την αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών που περιορίζουν τα περιθώρια αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου χρέους και τη λήψη νέων δανείων, καθώς και την έντονη επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζεται και προστίθεται: «Τα ‘τρωτά’ σημεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο των οικονομικών πολιτικών που σχετίζονται με το κλίμα, όπως τα αυστηρότερα πρότυπα δόμησης και τη στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιταχύνει τη ζήτηση για ευελιξία σε μισθωμένους χώρους γραφείων, καθώς τα μοντέλα απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας έχουν γίνει πιο διαδεδομένα».

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των εκτιμήσεων της ΕΒΑ οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως τον Μάρτιο να υποβάλλουν στην ΕΚΤ τα υποδείγματα της άσκησης συμπληρωμένα, όπως αυτά τους έχουν δοθεί από την εποπτεύουσα αρχή.

Εν συνεχεία, θα ξεκινήσουν διαδοχικοί γύροι συζητήσεων, με τον τελευταίο να πραγματοποιείται τον προσεχή Ιούνιο.

Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν από την ΕΒΑ στα τέλη Ιουλίου 2023, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι αυτές που εφέτος καλούνται να δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τις επιδόσεις τους.

Διαβάστε ακόμη: