Η δυναμική της κερδοφορίας τους, το γεγονός ότι έχουν περιορίσει σημαντικά και σε μονοψήφιο ποσοστό το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους και η πολιτική που εφάρμοσαν στις νέες χορηγήσεις δανείων, οι οποίες έγιναν  με αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια, τις καθιστά αισιόδοξες σε ότι αφορά την άσκηση αντοχής που θα ξεκινήσει σύντομα και τα αποτελέσματα της θα τα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 28 Ιουλίου.

Τα σενάρια της άσκησης θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά την  Ελλάδα το δυσμενές σενάριο θα προβλέπει ύφεση 4%-6%, πληθωρισμό άνω του 5%, ανεργία άνω του 15% και υποχώρηση των τιμών ακινήτων από 5%-10%.

Να σημειωθεί πως το δυσμενές σενάριο έχει ως στόχο να εξετάσει τις αντοχές των τραπεζών σε ακραίες συνθήκες και οι συγκεκριμένες παράμετροι ήταν οι αναμενόμενες από τις ελληνικές τράπεζες.

Όπως είναι γνωστό η άσκηση αφορά όλες τις συστημικές τράπεζες του ευρωσυστήματος.

Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα «τεσταριστούν» με τα  στοιχεία ισολογισμού μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Τα μεγάλα ατού που έχουν είναι ότι το 2022 οι τέσσερις συστημικές κατέγραψαν σημαντική κερδοφορία (πάνω από 2 δις ευρώ στο 9μηνο), βγήκαν στις αγορές και άντληση με εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των κεφαλαιακών απαιτήσεων  -MREL- πάνω από 3 δις ευρώ.

Η επιχειρηματική πίστη εμφανίζει δυναμική συνεπικουρούμενη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι νέες χρηματοδοτήσεις δόθηκαν με αυστηρά κριτήρια και δεν εμπεριέχουν τον κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια. 

Βέβαια, λόγω της ανόδου των επιτοκίων θα «πληρώσουν» στους αποταμιευτές περισσότερα από 1 δις ευρώ για τόκους των λογαριασμών καταθέσεων.

Μόλις οριστικοποιηθούν οι παράμετροι των  stress tests  και συγκεκριμένα από τα  μέσα Ιανουαρίου οι τράπεζες θα προετοιμάσουν τα υποδείγματα της άσκηση τα οποία θα υποβάλλουν τον Μάρτιο στην ΕΚΤ.

Θα ακολουθήσουν τρεις φάσεις  συζητήσεων προκειμένου να  αναλυθούν, να εμπλουτιστούν  και να δοθούν διευκρινήσεις για τα στοιχεία που έχουν υποβάλει και θα ξεκινήσει η άσκηση, με τα αποτελέσματα της να ανακοινώνονται στα τέλη Ιουλίου 2023.

Μάλιστα η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αναλυτική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress test για τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, διότι σε κάθε άσκηση αντοχής του ευρωσυστήματος επιλέγονται διαφορετικές τράπεζες σε ότι αφορά τη δημοσιοποίηση αναλυτικών αποτελεσμάτων.

Διαβάστε ακόμη: