search

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλείψεις φαρμάκων: «Εξασφαλισμένη η επάρκεια, διόρθωση τιμών στα φτηνά σκευάσματα» λέει ο Πλεύρης -Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

Ελλείψεις φαρμάκων: «Εξασφαλισμένη η επάρκεια, διόρθωση τιμών στα φτηνά σκευάσματα» λέει ο Πλεύρης -Τα μέτρα

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε έκτακτη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο Θάνος Πλεύρης για τις ελλείψεις στα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) Γιάννης Σωτηρίου παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Πλεύρης, το πρόβλημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες και εντοπίζεται αφενός στην κατηγορία των φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη λόγω εξαγωγών, και αφετέρου στην τωρινή έλλειψη παρακεταμόλης.

Σημείωσε, δε, ότι η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλες τις χώρες. Πηγάζει από τη μείωση της παραγωγής λόγω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης, έλλειψης πρώτων υλών, μεγάλης αύξησης εποχικών λοιμώξεων και άλλους παράγοντες.

Τα δέκα μέτρα

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.

3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.

5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

6) Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων».

Διαβάστε ακόμη: