Ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων α’ τριμήνου 2024 ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ κατά την Axia, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 56% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Σε ετήσια βάση, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο του 2024 σημείωσε άνοδο κατά περίπου 16%, με τη σύνθεσή του να δείχνει ότι το 62% προέρχεται από αμοιβές για εμπορικές και μετασυναλλακτικές υπηρεσίες, 22% από εισαγωγές και άλλες υπηρεσίες σε εισηγμένες εταιρείες, υπηρεσίες δεδομένων και το 16% από τεχνολογικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών υπηρεσιών, υποδομών και τεχνολογικές λύσεις.

Αξιοσημείωτο, κατά την AΧΙΑ είναι ότι το α’ τρίμηνο ο ADV των συναλλαγών ήταν 148 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 20% σε τριμηνιαία βάση και κατά 31% σε ετήσια βάση, παρόμοια με τη μέση κεφαλαιοποίηση της που ήταν αυξημένη κατά 14% και 33% σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο και το α’ τρίμηνο του 2023, αντίστοιχα, παρά την εποχική αδυναμία του τριμήνου.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AXIA, σημειώνοντας αύξηση 11,7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους προσωπικού κατά 21,7%. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το ποσό ενσωματώνει τη λογιστική αντιμετώπιση των δεδουλευμένων μπόνους που στοχεύει να κατανείμει ομοιόμορφα τον αντίκτυπό του σε όλα τα τρίμηνα, με τριμηνιαίες προβλέψεις που βασίζονται στην απόδοση του προσωπικού και τις αποζημιώσεις απόλυσης στο αποχωρούν προσωπικό.

Ο λόγος κόστους προς έσοδα διαμορφώθηκε στο 50,8% το α’ τρίμηνο του 24ου, έναντι 51% της εκτίμησης της Axia, ο οποίος αναμένει ότι θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα τρίμηνα.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το α’ τρίμηνο του 2024, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 6,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 21% (περίπου 1% πάνω από την εκτίμηση της AXIA). Το EBIT το τρίμηνο ανήλθε σε 5,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ τα μετά φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 30,5% και ανήλθαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας την εκτίμηση της Axia για 4,3 εκατ. ευρώ.

Τα προσαρμοσμένα EPS ήταν 0,08 ευρώ για το 1ο τρίμηνο σε σύγκριση με 0,06 ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2023. Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου, μικτό μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 4,7%.

Όσον αφορά την επιβράβευση των μετόχων, η διοίκηση είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει επαναγορά μετοχών και να αποκτήσει έως και 10% του μετοχικού κεφαλαίου (έως 3,5 εκατ. μετοχές κατ’ ανώτατο όριο) σε εύρος τιμών 0,42 ευρώ -6 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο η Axia επαναλαμβάνει την αξιολόγηση Αγοράς (buy) με αμετάβλητη την τιμή στόχο στα 6,4 ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στο 7,94x σε όρους EV/EBITDA με βάση τις εκτιμήσεις του 2025 με μερισματική απόδοση 7,25%.

Μάλιστα, η Axia θεωρεί ότι η ΕΧΑΕ θα διατηρήσει τη δυναμική τα επόμενα τρίμηνα. Παρά τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις στις παγκόσμιες αγορές, εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις, καθώς οι εταιρείες παρουσιάζουν υψηλές επιδόσεις και οι κεφαλαιοποιήσεις αγοράς μαζί με τη συναλλακτική δραστηριότητα αυξάνονται.

Ταυτόχρονα, καταλύτες όπως το ΧΑ να ανακτήσει το καθεστώς της Αναπτυγμένης Αγοράς θα πρέπει να αυξήσουν τη ζήτηση, υποστηρίζοντας τη δυναμική.

Διαβάστε ακόμη: