Η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ειδικότερα, στην κλινική μελέτη δεύτερης φάσης συμμετείχαν συνολικά 80 ενήλικες με λιπώδη διήθηση ήπατος, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ομάδα έλαβε μια μικρή δόση ασπιρίνης για 6 μήνες σε καθημερινή βάση, ενώ η δεύτερη έλαβε εικονικό φάρμακο (placebo).

Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν την ασπιρίνη είχαν κατά μέσο όρο μειώσει την ποσότητα λίπους στο συκώτι τους κατά 10,2% περισσότερο, συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Παράλληλα, φάνηκε πως η ασπιρίνη ήταν ασφαλής και καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες, χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες, ενώ βελτίωσε και άλλους δείκτες υγείας, όπως φάνηκε μέσα από πολλαπλές εξετάσεις που έγιναν.

Ο λόγος που οι ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν τις πιθανές ιδιότητες της ασπιρίνης στους ασθενείς με λιπώδη διήθηση ήπατος ήταν οι γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, καθώς και οι δράσεις του όσον αφορά τον μεταβολισμό λίπους.

Δήλωση καθηγητή Harvard για την ασπιρίνη

Φυσικά, χρειάζονται περεταίρω μελέτες προκειμένου να διαπιστωθούν οι μακροχρόνιες επιδράσεις της ασπιρίνης, αφενός όσον αφορά την συσσώρευση λίπους στο συκώτι, αφετέρου όσον αφορά την γενικότερη υγεία του σώματος.

Σε περίπτωση που έχετε λίπος στο συκώτι σας, θα πρέπει να συζητήσετε πιθανές αλλαγές στο lifestyle σας (ή κάποια αποδεδειγμένα ασφαλή και αποτελεσματική αγωγή εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσετε να παίρνετε ασπιρίνη, ή καμία άλλη μη ενδεδειγμένη από τον γιατρό σας αγωγή.

«Καθώς η λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι τόσο συχνή, η ασπιρίνη θα μπορούσε να είναι μια αρκετά ελκυστική και χαμηλού κόστους επιλογή για την πρόληψη της εξέλιξης σε κύρωση του ήπατος ή ηπατικό καρκίνο, που είναι και οι πιο ανησυχητικές εκβάσεις της κατάστασης αυτής», σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγος και καθηγητής της ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο του Harvard.

Διαβάστε ακόμη: