Το 2023 ήταν η μεγάλη απογοήτευση της αγοράς, καθώς υστέρησε σε μια χρονιά μεγάλου ράλι για την πλειονότητα των μετοχών, ενώ για το 2024 είναι ένα από τα μεγάλα… αινίγματα αλλά και κύρια στοιχήματα, καθώς ενδέχεται να κερδίσει μέρος του χαμένου εδάφους.
Πέρυσι υστέρησε καταφανώς κλείνοντας με απώλειες 11,58%, σε μια χρονιά που ο Γενικός Δείκτης έκανε ράλι άνω του 39%, ενώ υπήρξαν και μετοχές του Large Cap άνοδο έως και 137%.
Ο λόγος για τον ΟΤΕ και τη μετοχή του, τον κραταιό leader της αγοράς αλλά και τον όμιλο με τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών στη χώρα, με μεγάλη διαφορά μάλιστα.
Η θεμελιώδης εικόνα αλλά και όλη η πορεία, σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί την τόσο μεγάλη υστέρηση που έκανε πέρυσι.
Κάποιοι δικαιολόγησαν την περσινή μεγάλη υστέρηση στο γεγονός ότι δεν έχει νέο αναπτυξιακό story, δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να δώσει νέα δυναμική στα αποτελέσματα και στο growth.
Σύμφωνα με άλλους, η αλλαγή διοίκησης, ύστερα από 13 χρόνια, μπορεί να δώσει νέα πνοή και να απαντήσει στο βασικό ερώτημα της αγοράς, αναφορικά με τις αναπτυξιακές προκλήσεις.
Δεν αποκλείεται λοιπόν ο ΟΤΕ να αποδειχτεί – υπό προϋποθέσεις – μια από τις δυνατές μετοχές του 2024.
Τελευταία έχει βελτιωμένη εικόνα στο ταμπλό, ενώ προχθες ξεχώρισε έχοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον FTSE 25 καθώς ενισχύθηκε κατά 2,95% που έφερε τη μετοχή στα 14,33 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον περασμένο Αύγουστο, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλό 8μήνου. Παράλληλα, ενισχύεται σε ποσοστό 11% φέτος.
Ο ΟΤΕ λοιπόν είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για το 2024, με καλές πιθανότητες να είναι από αυτούς που θα ξεχωρίσουν, με έμφαση στο ταμπλό…
Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ομίλους τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, που όμως δεν έχει έσοδα μόνο από τις τηλεπικοινωνίες.
Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί σε έναν ολοκληρωμένο όμιλο τεχνολογίας, έχοντας στο παλμαρέ του σημαντικά έργα μεγάλων απαιτήσεων, όπως το Data Center της Coca Cola HBC και πολλά άλλα.
Επίσης, συμμετέχει, μαζί με μικρότερους και λίαν εξειδικευμένους ομίλους πληροφορικής σε πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το τέλος της εποχής Τσαμάζ και ο νέος CEO
Ως γνωστόν, μετά από 13 χρόνια στο τιμόνι, ο Μιχάλης Τσαμάζ θα αποχωρήσει τον προσεχή Ιούνιο από τον όμιλο ΟΤΕ και στη θέση του θα αναλάβει καθήκοντα ο Κώστας Νεμπής, στέλεχος με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και από το 2019 επικεφαλής της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία.
O κ. Νεμπής στην Hrvatski Telekom πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, βάζοντας τη σε τροχιά ανάκαμψης, οπότε έρχεται με αναπτυξιακό… αέρα και στον ΟΤΕ.
Ο Μ. Τσαμάζ είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία του ΟΤΕ καθώς ανέλαβε το 2010 και έπειτα από 14 χρόνια ο Οργανισμός σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την εταιρεία του 2010.
Πλέον είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας της χώρας και συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργώντας περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.
Κατά κοινή ομολογία είναι ο manager που άλλαξε επίπεδο τον οργανισμό.
Μαζί του ο ΟΤΕ εκσυγχρονίστηκε και μετασχηματίστηκε σε έναν δυναμικό όμιλο με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, φέρνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα απ’ όλες τις θυγατρικές της Deutsche Telekom.
Θυμίζουμε ότι διαδέχτηκε έναν Παναγή Βουρλούμη, μέγεθος επίσης μεγάλο που για πολλούς, το ότι τον επισκίασε και έγινε σημείο αναφοράς, δείχνει την αξία του Τσαμάζ.
Ο Π. Βουρλούμης ήταν αυτός που έσπασε… αυγά, αυτός που έκανε τη «βρώμικη» και αντιδημοφιλή δουλειά, κόβοντας οριστικά τις… φατρίες του δημοσίου και την τοξική επιρροή των συνδικαλιστών στον Οργανισμό.
Και ήρθε ο Μ. Τσαμάζ, με πιο σύγχρονη προσέγγιση, να απογειώσει τον όμιλο…
Η γνώμη της Fast Finance ΑΕΠΕΥ για τη μετοχή του ΟΤΕ
Πρόσφατα, οι αναλυτές της Fast Finance ΑΕΠΕΥ είχαν αναφέρει πως η περίπτωση του ΟΤΕ τους θυμίζει τον Τιτάν.
Στις 29 Μαίου του 2020 ο Τιτάνας βγήκε από τον MSCI έχοντας κουράσει τα μέγιστα, επενδυτές και traders.
Τότε, οι αναλυτές είχαν σχολιάσει ότι τα χαρτοφυλάκια που κοιτούν μακριά μόνο σαν ευκαιρία μπορούν να το δουν.
Έκτοτε οι περισσότεροι βγήκαν πολύ σύντομα παίρνοντας ψίχουλα ή πουλώντας ακόμα και με ζημιά σε αρκετές περιπτώσεις.
Παρόλα αυτά, ο Τιτάνας στα σχεδόν τέσσερα αυτά χρόνια, έχει δώσει απόδοση πάνω από 120% σε αυτούς που αποφάσισαν να το δουν μακριά.
Και γράφουν για τον ΟΤΕ: «Ο ΟΤΕ λοιπόν για τους χι ψι λόγους έχει αποφασιστεί ότι στην παρούσα φάση θα είναι εκτός εικόνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει εκτός. Το θέμα είναι ότι την πραγματική απόδοση δεν θα την πάρει κάποιος που θα αποφασίσει να επενδύσει όταν ξεκινήσει μιας και το πιθανότερο ή να μην αποφασίσει να μπει ή να πουλήσει πολύ γρήγορα. Άλλωστε σε ένα δομημένο χαρτοφυλάκιο ένα ποσοστό πάνω του μπορεί να του προσδίδει διαφυγόντα κέρδη σήμερα σε ένα μικρό ποσοστό του αλλά παράλληλα του προσφέρει σχετική ασφάλεια».
Διαβάστε ακόμη:
- Αμάντα Χόλντεν: Όταν είμαι μαυρισμένη λέω «ναι» σε όλα
- Πολίνα Πορίζκοβα: Ξανά γυμνή στο Instagram
- Καλαμαριά: Έστελνε με drone το εσώρουχο της σε παντρεμένο γείτονα
- Χάρης Δούκας: Αύξηση στα τέλη λόγω υπερτουρισμού και συνεισφορά από τα ξενοδοχεία