Τους Έλληνες «preppers», τους ανθρώπους που προετοιμάζονται, με σωματική εκπαίδευση και απόκτηση γνώσεων, για το πώς να επιβιώσουν από μια μεγάλη καταστροφή που μπορεί να χτυπήσει την χώρα ή και ολόκληρο τον πλανήτη παρουσίασε η «Αυτοψία».

Καταφύγια, αποθήκες τροφίμων, φαρμάκων, όπλων και εργαλείων, επιβίωση στη φύση και αυτοάμυνα. Πλάνο Α’, Β’ και Γ’. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά τους, όπως τα περιγράφουν οι Έλληνες που προετοιμάζονται για το τέλος του κόσμου, ή για κάποια καταστροφή.

Τι είναι οι preppers

«Είναι η φιλοσοφία της πρόληψης στο κομμάτι της προετοιμασίας για οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η επιβίωση είναι άλλο πράγμα όμως. Όλοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να τους συμβεί τίποτα», λένε αρχικά. «Πρέπει όμως να εξηγήσουμε ότι prepper δεν είναι οποιαδήποτε συνωμοσία καταστροφής, κάτι ψεκασμένο. Prepper είναι όποιος προετοιμάζεται να ζήσει μια διαφορετικά κατάσταση. Όπως ο στρατός, όπως οι αθλητές».

Στη συνέχεια ένας άνδρας από το Ηράκλειο Κρήτης παρουσιάζει το σπίτι του, το οποίο όπως λέει, είναι έτοιμο για οποιαδήποτε καταστροφή. «Εδώ και 30 χρόνια το σπίτι μου είναι αυτόνομα ενεργειακά. Ο κόσμος το ξέρει ότι είμαι έτοιμος γιατί το δημοσιεύω κατά καιρούς, απλά το θεωρούν ακραίο. Είναι καλό να προετοιμάζεσαι για κάτι, ακόμα και αν δεν συμβεί. Είμαι έτοιμος για μια πυρηνική καταστροφή. Εχω προετοιμάσει όλο το σπίτι για αυτή τη δουλειά. Ιδίως το υπόγειο. Όταν επενδύονται εκατομμύρια σε κάποια όπλα, θα τα χρησιμοποιήσουν».

Ο Κρητικός εφευρέτης που ζει στο Ηράκλειο έχει θωρακίσει με σίδηρο το σπίτι του. «Αντέχει ακόμα και σε πύραυλο», όπως λέει και προσθέτει: «Αν τα φτιάξεις όλα με τα χέρια σου δεν κοστίζουν. Όλα είναι θωρακισμένα, δεν περνάει και ακτινοβολία εντός του σπιτιού». Δείχνει έπειτα το καταφύγιο που έχει δημιουργήσει στο οποίο όπως είπε μπορεί να ζήσει μέχρι και δύο χρόνια. Εκτός από φαγητά, στο υπόγειο υπάρχουν φάρμακα, γάζες, κουβέρτες, αλλά και… καραμπίνα με πολλά φυσίγγια αποθηκευμένα. «Κάτι το σημαντικό είναι επίσης ένας μετρητής ακτινοβολίας για να ξέρεις πότε θα βγεις έξω».

Γιατί αποφάσισαν να γίνουν preppers

Ως προς τους λόγους που αποφάσισαν να γίνουν preppers, ένας από αυτούς εξηγεί «έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει αν ένας κομήτης περάσει λίγο πιο κοντά από τη γη και κοπεί το ρεύμα στην Αθήνα 15 μέρες; Σας λέω κάτι που συμβαίνει συχνά. Θα ακολουθήσει χάος, κανείς δεν έχει προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο». Ένας έφεδρος καταδρομέας που εμφανίζεται πλήρως εξοπλισμένος λέει ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος , αλλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει. «Το πιο ακραίο σενάριο είναι μια περίπτωση πολέμου. Βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Όσοι δεν το γνωρίζουν, εθελοτυφλούν. Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα drones πρέπει να έχεις ψυχραιμία».

Ένας από τους prepper παρουσιάζει τον εξοπλισμό επιβίωσης που διαθέτει ο ίδιος. Δείχνει συγκεκριμένα τον «σάκο επιβίωσης» που είναι σαν μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών το οποίο αντικαθιστά ουσιαστικά την σκηνή που μπορεί να φτιάξει κανείς. Έπειτα, ο ίδιος μπαίνει και μέσα στον σάκο για να δείξει πως λειτουργεί, ενώ παρουσιάζει και όλα τα εργαλεία που περιέχονται στο τεράστιο σακίδιο που διαθέτει.

Οι preppers της Αθήνας

Preppers δεν υπάρχουν όμως μόνο στην επαρχία, αλλά και στην Αθήνα. Ο λόγος για έναν άνδρα που αποφάσισε να προετοιμαστεί για το τέλος του κόσμου όταν μετακόμισε στα Εξάρχεια. «Πήρα αυτή τη μάσκα αερίου. Αυτό το πράγμα με προστατεύει από χημικές επιθέσεις, είναι ύφασμα εμποτισμένο με άνθρακα και είναι πολύ χρήσιμο. Για πολλά χρόνια ζούσα στο κέντρο της Αθήνας και ήταν απαραίτητο. Είμαι ένας ενεργός πολίτης που έχει ανάγκη όλος ο πλανήτης αυτή τη στιγμή. Η ανθεκτικότητα του συνόλου είναι η ανθεκτικότητα των επιμέρους συν άλλα πράγματα». Μαζί του είχε επίσης σφυρίχτρα, φακό και άλλα εργαλεία, ενώ αποκάλυψε πως στον κήπο του έχει θάψει προϊόντα μακράς διάρκειας.

Εκτός των άλλων υπάρχει και η εκπαίδευση στα όπλα. Όπως λένε οι ίδιοι οι preppers, το απόλυτο όπλο για εκείνους είναι το τόξο, για αυτό και κάνουν ειδικά μαθήματα σε αυτό. «Η βαλλίστρα είναι το κορυφαίο όπλο που μπορεί να βρει κανείς. Είναι εύκολο στο χρήση και λειτουργεί προς την επιβίωση του καθενός. Είναι πολύ αξιόπιστο, επισκευάζεται εύκολα, χαλάει δύσκολα και έχεις ένα εργαλείο που κάνει τη δουλειά του σε όλες τις συνθήκες».

Μεταξύ άλλων στα μαθήματα των preppers είναι οι πρώτες βοήθειες, η εκπαίδευση στους ασυρμάτους και τις επικοινωνίες, η ορειβασία και οι στοιχειώδης τακτικές επιβίωσης.

Διαβάστε ακόμη: