Με τη φράση «δεν μπορείς να βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι» ο κ. Απόστολος Βακάκης χθες επιχείρησε να απαντήσει στους λόγους για το τελευταίο placement μετοχών της Jumbo το οποίο έκανε πουλώντας τελικά 4 εκατ. μετοχές στην τιμή των 27,2 ευρώ και αποκομίζοντας περίπου 109 εκατ. ευρώ.

«Λέω “όχι όλα τα αυγά σε ένα καλάθι”. Είναι μη συνετή επιλογή, όπως και τα Non performing assets. Ένας άνθρωπος που δεν είναι μαξιμαλιστής και αντιλαμβάνεται ότι θα πεθάνει – γιατί οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι αθάνατοι – δεν πρέπει να ξεφτιλιστεί στα γεράματα. Άρα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις που να έχουν λογική. Σήμερα δηλαδή μπορεί να λες ότι δεν έχει λογική να έχω σπίτι. Αύριο αυτό μπορεί να σε σώσει. Μπορεί πχ να μην έχει λογική να έχω χρυσό αύριο. Μπορεί όμως να σε σώσει», έλεγε στο περιθώριο της χθεσινής ΓΣ των μετόχων.

Πάντως στη χθεσινή ΓΣ ο ίδιος εμμέσως έκανε αναφορές για την επόμενη μέρα της Jumbo σε συνάρτηση με τις Αρχές της φουντώνοντας και πάλι τα σενάρια διαδοχής. «Η εταιρεία πρέπει να χτίζεται για 500 χρόνια. Ούτε για 500 ώρες ούτε για 500 μήνες. Να χτίζεται σε βάσεις δομών τέτοιες που να μην είναι εξαρτημένη από συγκεκριμένο άτομο. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συμβούν μια σειρά από γεγονότα με πρώτο απ’ όλα την διαρκή αύξηση της παραγωγικότητας της. Εάν δεν την αυξάνει με τρόπο εμφανή… ‘καλημέρα και έφεξε’», σημείωσε ο κ. Βακάκης.

Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε τις αιτιάσεις που εκφράστηκαν ότι η εταιρεία είναι βασισμένη πάνω του, σπεύδοντας να μιλήσει για το μέλλον. «Η εταιρεία θα πρέπει να είναι καλύτερα στο μέλλον απ’ ότι σήμερα μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να απλοποιήσουμε την εταιρεία. Δηλαδή θα πρέπει να μπορεί να κάνει και ένας άλλος άνθρωπος την ίδια δουλειά που κάνω εγώ. Γι αυτό θα πρέπει να του την παραδώσουμε εύκολη», σημείωσε για να εισπράξει το ερώτημα για το «εάν υπάρχει σήμερα τέτοιος άνθρωπος στον Όμιλο» υποψήφιος για τη διαδοχή. «Βεβαίως. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τρέχουν τμήματα. Ενας εξ αυτών θα τρέξει την εταιρεία μετά από μένα. Προς το παρόν πάντως θα ζήσετε μαζί μου», σημείωσε ο κ. Βακάκης.

Ερωτηθείς για τις δυνητικές χώρες στις οποίες θα μπορουσε να επεκταθεί ο Όμιλος Jumbo, ο κ. Βακάκης έδειξε τις Κροατία και Σλοβενία, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αυτό θα γίνει «όταν τελειώσει η ανάπτυξη στη Ρουμανία». Αντίθετα απέρριψε ένα ενδεχόμενο για μία επέκταση προς τη βόρεια Ευρώπη λέγοντας πως έτσι ο όμιλος θα έχανε το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει σήμερα. «Οσο απομακρυνόμαστε, χρειαζόμαστε κι άλλες δομές. Θα πρέπει να γίνουμε πολυεθνική και αυτό δεν το κάνεις χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση λαού. Αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα σαν έννοια. Είσαι κακός άνθρωπος εάν είσαι πετυχημένος. Οπότε στην ουσία δεν έχεις αυτή τη στήριξη και δεν μπορείς να ανοίξεις τα φτερά σου. Θα καείς στη διαδικασία. πρέπει να είσαι στα όρια των Βαλκανίων. δεν γίνονται εθνικοί πρωταθλητές χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση όλης της χώρας», σημείωσε εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει τουλάχιστον στη δική του γενιά.

«Για την επόμενη γενιά δεν μπορώ να τοποθετηθώ. Έχω έναν φίλο που είναι αισιόδοξος και μου λέει ‘κοίτα από πόσο χαμηλά ξεκινήσαμε και που έχουμε φθάσει’! Εγώ όταν ξεκίνησα δεν είχα παπούτσια, δεν είχα μπλουζάκι, δανειζόμουν απ’ τον ξάδερφο μου για να πάρω ένα μπλουζάκι με ένα κροκοδειλάκι για να βγω και να μη με κάνουν ρόμπα! Από εκείνη την εποχή είμαστε πολύ καλύτερα. Αρα η εξέλιξη δεν σταματάει. Απλά δεν πάει με την ταχύτητα που θα θέλαμε».

Στο σημείο εκείνο η συζήτηση «άναψε» όταν μέτοχος σημείωσε πως ο Ομιλος Μυτιληναίου είναι μία πολυεθνική για να τον διορθώσει ο κ. Βακάκης: «Υπερεθνική είναι, δεν είναι πολυεθνική! Και εμείς είμαστε υπερεθνική εταιρεία, δεν είμαστε πολυεθνική. Ο άνθρωπος αυτός (σσ Ευάγγελος Μυτιληναίος) αγωνίζεται να έχει βιώσιμο κοστολόγιο στην ενέργεια. Η κοινωνία όμως δεν του το δίνει. Διότι εάν του το δώσει θα χρεωκοπήσει η ΔΕΗ! Οπότε στην πράξη δεν μπορεί να γίνει πολυεθνική εταιρεία. Δεν μπορεί να προχωρήσει. Πάει σε μέρη που έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του ο άνθρωπος και συγχαρητήρια, όμως μέχρι εκεί. Δεν θα μπορούσε να πάει να χτυπήσει πχ μία αμερικανική εταιρεία που είναι σε 200 χώρες, διότι δεν έχει πχ τα ευεργετήματα που έχει ο αμερικάνικος νόμος για την ενέργεια και άλλες πρόνοιες για την προστασία των πρωταθλητών τους. Είμαστε περίπου ίδιου τύπου εταιρείες. Έχουμε εξωστρέφεια, αλλά περιορισμένης εμβέλειας, όσο μπορούμε να διατηρήσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Πχ εμείς θα πάμε να ‘παίξουμε μπάλα’ στη Βουλγαρία. Εάν πάμε να παίξουμε μπάλα στο Λονδίνο θα φάμε 62 γκολ. Κι ο άλλος απ’ το Λονδίνο δεν πάει να παίξει μπάλα στη Βουλγαρία, βαριέται… Εκεί που δεν πάνε οι άλλοι, πάμε εμείς!

Τέλος κατά τη χθεσινή ΓΣ, κατά την οποία υπήρξε το αδιαχώρητο στο γραφείο του κ. Βακάκη όπου συνηθίζεται να πραγματοποιείται, υπήρξαν αιτήματα από μετόχους να βρεθεί άλλος χώρος, για να εισπράξουν την απάντηση του κ. Βακάκη ότι «Είμαι αλλεργικός στο κόστος! Θα δείτε ότι βγάζουμε τα ίδια μπισκοτάκια εδώ και 10 χρόνια… Σήμερα ζούμε σε συνθήκες ύφεσης. Δεν ξέρω από που αντλεί η ελληνική κοινωνία τόση αισιοδοξία. Πιστεύω ότι οι κινήσεις μας πρέπει να προϊδεάζουν τον κόσμο για τα μελλούμενα και όχι να τον παραπλανούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά», τόνισε. Τουλάχιστον συμφώνησε να βάλει κάποιο «φθηνό ηχητικό σύστημα» ώστε τουλάχιστον να μπορούν να τον ακούνε οι μέτοχοι απρόσκοπτα! «Μετά όμως θα με ακούτε να τραγουδάω και αυτό θα είναι πρόβλημα μεγάλο!», αστειεύτηκε…

Διαβάστε ακόμη: