Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος αναφορικά με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες, καθώς κυρίαρχη είναι η εκτίμηση στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα που θέλει τις σχετικές διαδικασίες να εκκινούν μέσα στον Σεπτέμβριο και να συνδέονται άμεσα με τις κρίσιμες αξιολογήσεις της DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και της Moody΄s στις 15 για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας και το σήμα για την επενδυτική βαθμίδα.

Ο «κύβος ερρίφθη» ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος τραπεζίτης στo Radar ερωτηθείς για τον χρονικό προσδιορισμό των εξελίξεων αναφορικά με την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, εκτιμώντας ότι οι περιπτώσεις της Eurobank και της Alpha Bank πρέπει να θεωρούνται τελειωμένες, ενώ οι τελευταίες πινελιές απομένουν και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς όλες οι πληροφορίες τοποθετούν τις εξελίξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όπως εξηγούν τραπεζικοί αναλυτές, μετά από μια δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες γίνονται εκ νέου ελκυστικές για τους επενδυτές –εγχώριους και διεθνείς–, γεγονός που το αποδίδουν τόσο στα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης αλλά και τους αναθεωρημένους στόχους για την τριετία 2023 – 2025 όσο και στο κλίμα επενδυτικής ευφορίας που προκαλεί η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

Ο σχεδιασμός του ΤΧΣ

Σε αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση του ΤΧΣ δίνει τις τελευταίες ημέρες και το στίγμα της στρατηγικής της. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ έκανε σαφές ότι καταγράφεται εντυπωσιακό διεθνές, κυρίως, επενδυτικό ενδιαφέρον χαρακτηρίζοντας ωστόσο «καλοδεχούμενο» και το ελληνικό σε περίπτωση που πληροί τις προϋποθέσεις και πάρει «σάρκα και οστά».

Ειδικά για την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας οι πληροφορίες για σημαντικό ενδιαφέρον από επιχειρηματικά και εφοπλιστικά σχήματα παραμένουν στην επικαιρότητα. Ταυτόχρονα ο κ. Ξηρουχάκης τονίζει ότι θα τηρήσει με «απόλυτη ευλάβεια» την ανταγωνιστική διαδικασία (book building κ.λ.π.) και επιβεβαίωσε και την πολιτική βούληση για την άμεση πώληση του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Το ΤΧΣ θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το θετικό οικονομικό μομέντουμ που επικρατεί για τη χώρα αλλά και τον ούριο άνεμο που πνέει την τρέχουσα χρονική περίοδο στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Κύκλοι μάλιστα της διοίκησης αναφέρουν ότι έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη προετοιμασία, όπως και τα εναλλακτικά σενάρια δράσης που έχουν διαμορφωθεί για κάθε τράπεζα στην οποία το ΤΧΣ διατηρεί συμμετοχή.

Τέλος Σεπτεμβρίου η διάθεση του 1,4% της Eurobank

Η αρχή, όπως έχει γράψει τo Radar, θα γίνει με την Eurobank και ήδη η Διοίκηση της τράπεζας έχει ορίσει για αμέσως μετά την ΔΕΘ, στις 11 – 12 Σεπτεμβρίου, την σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να αποφασίσει την τιμή που θα προσφέρει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επαναγορά των μετοχών της.

Η συνεδρίαση του ΔΣ της Eurobank προγραμματιζόταν αρχικά για το τέλος του Αυγούστου, αλλά μετατίθεται χρονικά ώστε να οριστικοποιηθούν διαδικαστικά θέματα ενόψει της υποβολής της προσφοράς, η οποία με τα νέα δεδομένα αναμένεται μεταξύ 15 – 18 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank πρόκειται να εξαγοράσει το 1,4% των μετοχών της (52.080.673 ίδιες μετοχές) που βρίσκονται στην κατοχή του ΤΧΣ και θα γίνει η πρώτη πλήρως ιδιωτικοποιημένη τράπεζα. Η Διοίκηση της Eurobank έχει ανακοινώσει ένα εύρος τιμήματος μεταξύ 1,10 και 1,90 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και το premium που θα προσφερθεί στο ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα των εξελίξεων στην περίπτωση της Eurobank δεν αναιρεί την ανταγωνιστική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το ΤΧΣ μετά την υποβολή της προσφοράς.

Ωστόσο, όλα θα κινηθούν γρηγορότερα, αφενός λόγω του μικρού ποσοστού της τράπεζας που λογικά η διεκδίκησή του δεν μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον τρίτο, αφετέρου λόγω του σήματος που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση για την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως εκτιμάται, μετά την υποβολή της προσφοράς, η διαδικασία από το ΤΧΣ θα απαιτήσει από μία έως τρεις εβδομάδες και η συναλλαγή της επαναγοράς των μετοχών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Εθνική Τράπεζα: Εγκρίνει χορηγήσεις, αλλά… δεν τις εκταμιεύει

Την σκυτάλη στην Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με την υπάρχουσα ατζέντα, την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank αναμένεται να ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, όπως εκτιμάται σε χρόνο μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι επιτελείς του ΤΧΣ ασχολούνται πολύ σοβαρά το τελευταίο διάστημα με τη διάθεση του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα έχουν ήδη γίνει λήπτες σοβαρού και έμπρακτού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι στην Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό (40,4%), με τον προγραμματισμό να προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάθεση αρχικά ποσοστού 20% μέχρι τα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Η διάθεση του υπόλοιπου ποσοστού θα διατεθεί αξιολογώντας το καταλληλότερο timing και τις συνθήκες στις αγορές, με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον Ελληνικό Δημόσιο.

Πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν πως προκρίνεται η διάθεση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα να γίνει συνδυαστικά σε ξένο αλλά και σε εγχώριους επενδυτές, επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Τράπεζα της Ελλάδος και τον Γιάννη Στουρνάρα να έχει εκφέρει τη γνώμη ότι το καλύτερο για την Εθνική Τράπεζα θα ήταν να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό fund μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα. Η εκτίμηση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη εδράζεται στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να βρεθεί ενδιαφερόμενη ευρωπαϊκή τράπεζα δεδομένου ότι η ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Alpha Bank : «Παίρνουν θέσεις» μεγάλοι ξένοι θεσμικοί για το «πακέτο» του ΤΧΣ

Ανά πάσα στιγμή η Alpha Bank

Η περίπτωση της Alpha Bank θεωρείται ιδιαίτερη γιατί στο ΤΧΣ το θεωρούν εύκολο deal καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά “μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ”. Οπότε μόλις εκδηλωθεί επισήμως ενδιαφέρον, το κουμπί μπορεί να πατηθεί ανά πάσα στιγμή.

Στα τραπεζικά γραφεία επιμένουν πάντως ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι εξελίξεις με την Alpha Bank να αιφνιδιάσουν την αγορά, καθώς διακριτικά έχει γίνει αρκετή προεργασία, για αυτό και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης είχε δηλώσει στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων ότι μπορεί η τράπεζα να επιταχύνει τη διαδικασία με μεγάλη ανταπόκριση από την αγορά.

Την ίδια στιγμή στην αγορά κυκλοφορεί ευρέως ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Alpha Bank είναι θέμα χρόνου καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης έχει βρει τον μέτοχο με το family office της Reggeborgh και του Ολλανδού (έχει λάβει και την ελληνική υπηκοότητα) μεγαλομέτοχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Henry Holterman να θεωρείται από την αγορά το απόλυτο φαβορί για να αποκτήσει το ποσοστό του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει περίπου 7% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ το ΤΧΣ κατέχει το 9,9% των μετοχών το οποίο θα πουληθεί προφανώς όχι μέσω κεφαλαιαγοράς αλλά με ιδιωτική συναλλαγή.

Μάλιστα πληροφορίες από την τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ο Ολλανδός επενδυτής έχει βάλει στο στόχαστρό του και τις μετοχές του έτερου μεγαλομετόχου John Paulson (κάτω του 5%) και ήδη σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να καθοριστεί τώρα το τίμημα και όχι αργότερα που το πιθανό ενδιαφέρον μπορεί να πυροδοτήσει ράλι για την μετοχή της Alpha Bank. Σε μια τέτοια περίπτωση το family office της Reggeborgh θα βρεθεί με ποσοστό της τάξης του 20% στην Alpha Bank.

Αποκλειστικό: Τα δύο «F» στην Τράπεζα Πειραιώς - Οι αμερικανικοί κολοσσοί, Fidelity και Fiera Capital, τοποθετούνται αθρόα στην συστημική τράπεζα - Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και το ΧΑ - «Έτσι γύρισε το χαρτί», κατέγραψε άνοδο 6,31% και έκανε σε 7 ημέρες 55 εκατ. «κομμάτια»!

Το πρώτο τρίμηνο του 24 η Τράπεζα Πειραιώς

Με τα τρία παραπάνω τραπεζικά projects να θεωρούνται σχετικά ώριμα η διάθεση του ποσοστού της Τράπεζας Πειραιώς μεταφέρεται για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στόχος του Διευθύνοντος Συμβούλου Χρήστου Μεγάλου είναι να δοθεί το σύνολο του 27% που κατέχει το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, κάτι που την παρούσα χρονική συγκυρία δεν θεωρείται εύκολη περίπτωση.

Ωστόσο τόσο στο ΤΧΣ όσο και την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμούν ότι η διάθεση του 27% θα καταστεί εφικτή στις αρχές το 2024 όταν και θα έχουν ανακοινωθεί τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που αναμένει ο Όμιλος για το 2023 και θα έχουν βελτιώσει κατακόρυφα το επενδυτικό προφίλ της τράπεζας.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης καθώς είναι σημαντικό και το timing για την χρηματιστηριακή αγορά επειδή προγραμματίζουν την εισαγωγή του Ελευθέριος Βενιζέλος.

Φιλικές προς το περιβάλλον οι νέες χρεωστικές κάρτες της Optima bank

Τέλη Σεπτεμβρίου η εισαγωγή της Optima Bank στο Χ.Α.

Την ίδια στιγμή σε συζητήσεις με επενδυτές που θα αναλάβουν ρόλο cornerstone investor (βασικού επενδυτή) στην κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, για την εισαγωγή των μετοχών της Optima Bank στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκησή της, σε ανοικτή γραμμή με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος είναι να συμμετάσχει στην κάλυψη της προσφοράς ένας τουλάχιστον βασικός επενδυτής, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το ήδη αυξημένο ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για το IPO. Στην αγορά κυκλοφορούν φήμες περί συζητήσεων με την πλευρά Henry Holterman της Reggeborgh, οι οποίες, όμως, ενδέχεται να αποτελούν προβολές, ως απόρροια της μετοχικής σύμπραξης των δύο πλευρών στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το σχήμα αναδόχων ετοιμάζεται για IPO στα τέλη Σεπτεμβρίου και αν δεν αλλάξει ο σχεδιασμός, από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις. Είναι πιθανόν έως το IPO να δημοσιευτούν αποτελέσματα Α’ εξαμήνου καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο η τιμή διάθεσης να εδράζεται στα εκτιμώμενα κέρδη της φετινής χρήσης.

Το ύψος των κεφαλαίων που επιδιώκεται να αντληθούν κινείται στα 130 εκατ. ευρώ.

Δεν έχει επίσης ξεκαθαριστεί αν θα πρόκειται περί συνδυασμένης προσφοράς. Αν περιλαμβάνει, δηλαδή, εκτός της έκδοσης και διάθεσης νέων μετοχών και διάθεση υφιστάμενων μετοχών, εκ μέρους υφιστάμενων μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil έχει αφήσει να εννοηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι προτίθεται να αποεπενδυθεί από την Optima (σ.σ. κατέχει το 10,52%), κατά την εισαγωγή στο Χ.Α.

Πέρυσι η Optima έκλεισε τη χρονιά με κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ, καθαρή θέση στις 31/12/2023 253 εκατ. ευρώ, σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό 1,8 δισ. ευρώ και συνολικό ενεργητικό 2,6 δισ. ευρώ.

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε, κατά την ίδια ημερομηνία, σε 13,50% (13,77% για τον Όμιλο), ο CET1 σε 10,18% (σ.σ. προσμετρώνται τα κέρδη χρήσης 2022) και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας σε 180,55%.

Ελληνική Τράπεζα: Ζημιές €11,7 εκατ. το 2021 από το Project Starlight

Δυναμικό μπάσιμο σε Κύπρο και Ρουμανία από Eurobank και Alpha Bank

Την ώρα που το ενδιαφέρον της αγοράς είναι στραμμένο στην πώληση των ποσοστών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, συνεχίζονται μεθοδικά οι κινήσεις ενίσχυσης της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές.

Πρωταγωνιστής αναδεικνύεται η Eurobank, καθώς επεκτείνει με ταχύτατους ρυθμούς την παρουσία της στην Κύπρο. Η Τράπεζα συνεχίζει τις αγορές μετοχών στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, οδεύοντας στην υποβολή δημόσιας πρότασης στους μετόχους της κυπριακής τράπεζας.

Όπως ανακοίνωσε μέσα στην εβδομάδα η Eurobank, προχώρησε στη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών (SPAs) με τη Wargaming Group Limited και τα ταμεία προνοίας, Provident Fund for the Executive Directors of Wargaming και Provident Fund for the Senior Management Personnel of Wargaming, για την απόκτηση ποσοστού 7,2% (29.710.012 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα.

Το τίμημα συμφωνήθηκε σε 69,8 εκατ. ευρώ (2,35 ευρώ/μετοχή), το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί, μεταξύ άλλων, ανάλογα με την ημερομηνία της ολοκλήρωσης της συναλλαγής και τους όρους της επακόλουθης δημόσιας πρότασης.

H Eurobank κατέχει ήδη ποσοστό 29,2% στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συναλλαγής και της απόκτησης ποσοστού 17,3% από την PoppyS.àr.l και 1,6% από τη Senvest Management LLC, όπως ανακοινώθηκαν στις 23 και 25 Αυγούστου, το ποσοστό της στην Ελληνική θα ανέλθει συνολικά σε 55,3%.

Ψηφιακό άνοιγμα της Alpha Bank στη Ρουμανία

Και η διοίκηση της Alpha Bank από την πλευρά της ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η θυγατρική στη Ρουμανία προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την εξαγορά του οικοσυστήματος υπηρεσιών για ιδιώτες της Orange Money Romania.

Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη μεταφορά στην Alpha Βank του οικοσυστήματος που έχει αναπτύξει η εταιρεία στον τομέα λιανικής, δηλαδή του συνολικού χαρτοφυλακίου πελατών της Orange Money, καθώς και των κορυφαίων στην αγορά ψηφιακών προϊόντων (mobile εφαρμογή), του χαρτοφυλακίου πιστωτικών καρτών και των εργαζομένων της εταιρείας.

Η εξαγορά εντάσσεται στο στρατηγικό πλάνο της Alpha Βank για την ενίσχυση της παρουσίας της και την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της στην αγορά της Ρουμανίας.

Μέσω της συγκεκριμένης συναλλαγής, η Alpha Βank Romania θα ενισχύσει περαιτέρω την εξειδίκευση που διαθέτει και την έμφαση που δίνει στην καινοτομία, αξιοποιώντας την ολοκληρωμένη ψηφιακή εμπειρία και ευελιξία που διακρίνει τα προϊόντα της Orange Money Romania.

Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς παίκτες στην παροχή υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής στη Ρουμανία.

Επιπλέον, το δυναμικό της Alpha Βank Romania θα ενισχυθεί με τα εξειδικευμένα στελέχη της Orange Money, διαμορφώνοντας μια ισχυρή ομάδα ανάπτυξης και παροχής ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Με την απόκτηση του εγχώριου χαρτοφυλακίου πελατών της Orange Money, η Alpha Βank Romania θα ενισχύσει τη θέση της στην αγορά, καθώς θα διευρύνει σημαντικά την πελατειακή της βάση.

Οι πελάτες της Orange Money θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα γνώριμα σε αυτούς προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ θα αποκτήσουν πρόσβαση και στο πλήρες χαρτοφυλάκιο τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η Alpha Βank στην αγορά της Ρουμανίας.

Παράλληλα, η Alpha Βank Romania θα είναι σε θέση να προσφέρει μια πιο ισχυρή ψηφιακή πρόταση, ενσωματώνοντας το οικοσύστημα ψηφιακών προϊόντων της Orange Money και εξελίσσοντάς το σε μια κορυφαία τεχνολογικά mobile banking εφαρμογή.

Διαβάστε ακόμη: