Νέες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, θέσπιση της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας (2019/1152), αλλαγή στον τρόπο εφαρμογής της κάρτας εργασίας, πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία και δοκιμαστική περίοδο έξι μηνών για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, περιλαμβάνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδος αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν 2.500.000 εργαζομένους και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα επιτρέπεται πλέον η παράλληλη απασχόληση σε δύο εργοδότες. Σημειώνεται πως αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης (8 ώρες) και σύμβαση μερικής απασχόλησης (4 ώρες) και θα πρέπει να τηρείται υποχρεωτικά η 11ωρη ανάπαυση.

Πλέον η δοκιμαστική περίοδο θα είναι διάρκειας 6 μηνών (αντί ενός έτους, που ίσχυε μέχρι σήμερα), με δικαίωμα μονιμοποίησης μετά τους έξι μήνες.

Το πρόστιμο για την υποδηλωμένη εργασία, όταν δηλαδή ο εργαζόμενος έχει σύμβαση μερικής απασχόλησης και εργάζεται 8 ώρες, είναι ιδιαίτερα τσουχτερό και ανέρχεται στα 10.500 ευρώ.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο επιτρέπει την εργασία κατά παραγγελία, ενώ για την 6ήμερη εργασία θα ισχύει προσαύξηση ημερομισθίου κατά 40%.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας θα δώσει κίνητρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη: