search

ΥΓΕΙΑ

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι θα μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση

Δείτε ποιες είναι οι τρεις κατηγορίες πολιτών που θα μπορούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι θα μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση

Τις κατηγορίες του πληθυσμού που θα μπορούν να εμβολιάζονται κατά της γρίπης δωρεάν και χωρίς ιατρική συνταγή στα φαρμακεία ορίζει με εγκύκλιο του το υπουργείο Υγείας.

Οι κατηγορίες πολιτών που θα κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση είναι:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Ενήλικες που κατά δήλωσή τους έχουν χρόνια νοσήματα.
  3. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Το αντιγριπικό εμβόλιο σε ενηλίκους θα αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς την ανάγκη προσκόμισης ιατρικής συνταγής.

Αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Το μέτρο χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγή θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, προκειμένου μέσα στις γιορτές, οπότε αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερος συγχρωτισμός, να έχει προλάβει να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος γίνεται.

«Θεωρούμε ότι στην επόμενη περίοδο της γρίπης, που θα είναι σε πλήρη λειτουργία ο προσωπικός γιατρός, δεν θα χρειάζεται κάτι τέτοιο.

Είναι ένα προσωρινό μέτρο, αλλά παράλληλα θέλουμε να υπάρχει και μία διαδικασία κινήτρου σε αρκετό πληθυσμό, που είναι δικαιούχος, να κάνει το εμβόλιο, γιατί μας έχουν έρθει κάποια στελέχη της γρίπης πιο επιθετικά.

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το μέτρο θα μπορεί να “τρέξει”. Άρα θα κερδίσουμε τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που υπάρχουν περιστατικά γρίπης και μπορεί να έχουμε ανεμβολίαστους πολίτες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

Διαβάστε ακόμη: