Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη ενόψει των βασικών συνεδριάσεων των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ η αγορά παρακολουθούσε στενά τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,3%, ή 1,97 δολάρια, στα 86,99 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτώση άνω του 1% την Τρίτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν κατά 4 σεντς χαμηλότερα στα 87,41 δολάρια το βαρέλι κατά τη λήξη του συμβολαίου την Τρίτη.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου  West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 2,6%, ή 2,08 δολ., στα 83,10 δολ. το βαρέλι, αφού έχασε περίπου 1,6% την προηγούμενη συνεδρίαση.

«Οι τιμές του αργού παραμένουν σταθερές εν όψει μιας βασικής ενημέρωσης έκδοσης από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και της FOMC για τα επιτόκια», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA, αναφερόμενος στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν και αυτό φαίνεται να αντισταθμίζει ορισμένα από τα επίπεδα παραγωγής ρεκόρ που προέρχονται από τις ΗΠΑ».

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα καυσίμων μειώθηκαν κατά περίπου 360.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη. Τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων που στοχεύουν στη μείωση του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου, ενώ οι μειώσεις επιτοκίων για να τονώσουν τις δαπάνες θα μπορούσαν να αυξήσουν την κατανάλωση πετρελαίου.

Η Fed, η οποία θα ολοκληρώσει τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, σύμφωνα με δημοσκόπηση του εργαλείου Fedwatch της CME.

Στην Ευρώπη, ο πληθωρισμός του Οκτωβρίου στην ευρωζώνη βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, υποχωρώντας στο 2,9% από 4,3% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με μια flash ανάγνωση της Eurostat, οδηγώντας σε προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απίθανο να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη.

Διαβάστε ακόμη: