Η Τράπεζα της Αγγλίας τερμάτισε την Πέμπτη μια σειρά 14 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων, αφού νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον κάτω από τις προσδοκίες.

Η Τράπεζα είχε αυξήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,7% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ λίγο μετά την απόφαση.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 5-4 υπέρ της διατήρησης αυτού του επιτοκίου στη συνεδρίασή της του Σεπτεμβρίου, με τα τέσσερα μέλη να προτιμούν άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από 5,5%.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις κάποιου αντίκτυπου της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στην αγορά εργασίας και στη δυναμική της πραγματικής οικονομίας γενικότερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Το Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε επίσης ομόφωνα τη μείωση των αποθεμάτων των αγορών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 100 δισεκατομμύρια λίρες (122,6 δισεκατομμύρια δολάρια) τους επόμενους 12 μήνες, σε συνολικά 658 δισεκατομμύρια £.

Την Τετάρτη, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα θα σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για τον Αύγουστο.

Η ετήσια άνοδος του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 6,7% από 6,8% του Ιουλίου, αψηφώντας τη συναινετική πρόβλεψη ότι θα ανέλθει στο 7%, καθώς η χαλάρωση των τιμών των τροφίμων και των καταλυμάτων αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στην αντλία.

Συγκεκριμένα, ο βασικός ΔΤΚ — ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού — μειώθηκε στο 6,2% από 6,9% του Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι αγορές χρήματος μοιράστηκαν περίπου 50-50 σχετικά με το αν η Τράπεζα θα σταματούσε ή θα επέλεγε μια άλλη αύξηση 25 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG, πριν επιστρέψει στο 60-40 υπέρ μιας αύξησης την ώρα πριν από την απόφαση.

Διαβάστε ακόμη: