Ο υψηλός πληθωρισμός στη Βρετανία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα, αυξάνοντας την προοπτική η Τράπεζα της Αγγλίας να σταματήσει τις μακροχρόνιες αυξήσεις των επιτοκίων μόλις την Πέμπτη.

Η λίρα έπεσε και οι επενδυτές είδαν σχεδόν 50-50 πιθανότητες να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της BoE τον Σεπτέμβριο μετά την πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο χαμηλό 18 μηνών του 6,7% τον Αύγουστο.

Αυτό ήταν μόνο μια μικρή πτώση από το 6,8% του Ιουλίου, αλλά ήταν αντίθετη με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters – και της BoE επίσης – για αύξηση.

Τα υποκείμενα μέτρα του πληθωρισμού αποδυναμώθηκαν πιο έντονα, ανοίγοντας την πιθανότητα ο διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας Andrew Bailey και οι συνάδελφοί του στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη μετά από 14 συνεχόμενες αυξήσεις από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Η μεγάλη έκπληξη για τον πυρήνα του πληθωρισμού φέρνει στην Τράπεζα της Αγγλίας μια μεγάλη καμπή», δήλωσε ο Chris Hare, οικονομολόγος της HSBC.

Η ισχυρή αύξηση των μισθών στα πρόσφατα στοιχεία σήμαινε ότι η αύξηση των επιτοκίων εξακολουθούσε να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα την Πέμπτη, αλλά «τα σημερινά δεδομένα εγείρουν τον κίνδυνο η MPC να τηρήσει στάση αναμονής», είπε.

Η στερλίνα βυθίστηκε κατά μισό σεντ στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Μάιο και υποχώρησε επίσης έναντι του ευρώ

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται στην πτώση στις συχνά ασταθείς τιμές των ξενοδοχείων και των αεροπορικών ναύλων, καθώς και στην αύξηση των τιμών των τροφίμων πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, δήλωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Αυτό αντιστάθμισε το άλμα στις παγκόσμιες τιμές των καυσίμων και την αύξηση του φόρου στα αλκοολούχα ποτά.

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Βρετανίας μειώθηκε από το ανώτατο όριο πάνω από το 11% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά ακόμη και μετά την τελευταία πτώση παρέμεινε μεταξύ των υψηλότερων στη Δυτική Ευρώπη, με κορυφή μόνο την Αυστρία και την Ισλανδία τον Αύγουστο.

Διαβάστε ακόμη: