Οι απώλειες της Τράπεζας της Αγγλίας από ομόλογα που αγόρασε για να στηρίξει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι «ουσιαστικά υψηλότερες από τις προβλεπόμενες», σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Στα τέλη Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα εκτίμησε ότι θα απαιτούσε από το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει backstop σε ζημίες ύψους 150 δισεκατομμυρίων λιρών (189 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (asset purchase facility, APF).

Το πρόγραμμα διήρκεσε από το 2009 έως το 2022 και είχε σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης για εταιρείες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση του 2008. Ως εκ τούτου η BoE βρέθηκε να συγκεντρώνει ομόλογα αξίας 895 δισεκατομμυρίων λιρών ενώ τα επιτόκια ήταν ιστορικά χαμηλά.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα άρχισε να χαλαρώνει αυτή τη θέση στα τέλη του περασμένου έτους, αρχικά μέσω της παύσης των επανεπενδύσεων περιουσιακών στοιχείων που λήγουν και στη συνέχεια πουλώντας ενεργά τα ομόλογα με προβλεπόμενο ρυθμό 80 δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως από τον Οκτώβριο του 2022.

Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η BoE γνώριζαν όταν εφαρμόστηκε το AFP ότι τα πρόωρα κέρδη του (123,8 δισεκατομμύρια £ από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους) θα γίνονταν απώλειες καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν.

Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο η κεντρική τράπεζα χρειάστηκε να σφίξει τη νομισματική πολιτική σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό σημαίνει ότι το κόστος έχει αυξηθεί πιο απότομα από ό,τι αναμενόταν.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν μειώσει την αξία των αγορασθέντων κρατικών ομολόγων – γνωστών ως gilts – ακριβώς τη στιγμή που η BoE άρχισε να τα πουλάει με ζημία.

Τα στοιχεία των δημοσίων οικονομικών του Ιουλίου έδειξαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών μετέφερε 14,3 δισεκατομμύρια λίρες στη διάρκεια του μήνα στην Τράπεζα της Αγγλίας για να καλύψει τις ζημίες από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, 5,4 δισεκατομμύρια στερλίνες πάνω από το ποσό που προέβλεπε το ανεξάρτητο Office for Budget Responsibility (OBR) τον Μάρτιο.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της Deutsche Bank, Sanjay Raja σημείωσε ότι συνολικά 30 δισεκατομμύρια λίρες έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Οικονομικών στην κεντρική τράπεζα από τον Σεπτέμβριο και οι αποζημιώσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να είναι πολύ πάνω από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Διαβάστε ακόμη: