Η οικονομία της Βρετανίας σημείωσε απροσδόκητη ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο, δημιουργώντας το έδαφος για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά παρέμεινε η μόνη μεγάλη προηγμένη οικονομία που δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι των εκτιμήσεων για αμετάβλητη μέτρηση σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Τα στοιχεία έστειλαν τη στερλίνα υψηλότερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ.

Η επίδοση στηρίχθηκε από τη μηνιαία ανάπτυξη 0,5% τον Ιούνιο, πάνω από όλες τις προβλέψεις στη δημοσκόπηση του Reuters που έκαναν λόγο για άνοδο 0,2%.

Νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σύμφωνα με το Reuters, η ισχυρή επίδοση ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η BoE θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα τόνισε αυτόν τον μήνα ότι η ανθεκτικότητα της οικονομίας είναι ένας από τους παράγοντες που θα στηρίξουν την κρίση της.

Η ίδια η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,1% για το δεύτερο τρίμηνο.

“Προκαλεί πονοκέφαλο στην Τράπεζα της Αγγλίας – μπορεί κάλλιστα να σκεφτόταν να σταματήσει σύντομα τις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά τα στοιχεία αυτά θα το κάνουν πιο δύσκολο”, δήλωσε ο διαχειριστής κεφαλαίων Neil Birrell από την εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Premier Miton.

Διαβάστε ακόμη: